Fékezné a versenyt a brit videójáték-piacon, ha a Microsoft felvásárolná az Activision Blizzard-t – közölte szerdán a brit versenyfelügyelet. Kiélezett verseny híján pedig emelkednének az árak, csökkenne a választék, sőt még a szegmensre olyannyira jellemző innováció is veszítene lendületéből.

Paris Games Week 2017 : Day Five At Porte De Versailles In Paris
PARIS, FRANCE - NOVEMBER 04:  Visitors queue to play the video game 'Call of Duty : WWII' developed by Sledgehammer and published by Activision during the 'Paris Games Week' on November 04, 2017 in Paris, France. ''Paris Games Week' is an international trade fair for video games to be held from November 01 to November 5, 2017.  (Photo by Chesnot/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A hatóság a két cégnek küldött levelében azonban – a nyilvánossággal nem megosztva – felvázolta az aggályok orvoslásának lehetséges módját, amire a vállalatoknak február 22-ig kell választ adniuk.

Ezt követően április 26-ig születik meg a végleges döntés, amely kisebb korrekciós intézkedések előírása mellett a Microsoftot akár az Activision eladására, vagy a 69 milliárd dolláros felvásárlási kísérlettől való elállásra is kötelezheti.

Az Activision Blizzard részvényei a bejelentést követően az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben délután 3-ra 3 százalékkal, 73,3 dollárra estek.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hatékony és könnyen végrehajtható lépésekkel oszlassuk el a brit versenyhivatal aggályait

– mondta Rima Alaily, a Microsoft alelnöke és egyben egyik vezető jogtanácsosa a fejlemény kapcsán a CNBC-nek.

Hozzátette:

Változatlanul vállaljuk, hogy hosszú távon is száz százalékig egyenlő hozzáférést biztosítunk a Call of Dutyhoz a Sony, a Nintendo, a Steam és minden más versenytársunk számára a játékosok és a fejlesztők érdekében, illetve hogy növeljük a versenyt a piacon.”

A CNBC szerint mindez azt jelenti, hogy a Microsoft tíz évig kínál egyenlő hozzáférést riválisainak az ikonikus videójátékhoz.

Az Activision vezérigazgatója, Bobby Kotick egy belső emlékeztetőt is küldött a cég alkalmazottainak, amely szerint 

biztosak benne, hogy a törvény és a tények az ő oldalukon állnak.

Emellett kiemelte, hogy az egyesült vállalat fokozná a versenyt a már így is zsúfolt világpiacon, 

ahol többek között a Sony, a Tencent, a NetEase, az Apple, az Amazon és a Facebook fejlesztői vetélkednek egymással.

A briteket amúgy főként az aggasztja, hogy a fúzióval a Microsoft megerősítheti pozícióját a felhőalapú piacon, mivel újabb jövedelmező játékokat vihet az ebben a szegmensben működő Xbox Game Pass platformjára, illetve a játékokat a konzolokról a számítógépekre vagy egyéb, internetes felhasználást lehetővé tévő eszközökre terelhetné.

Félő továbbá, hogy a játékok kizárólag a Microsoft konzoljain lesznek játszhatók, esetleg még a Sony Playstationjével kivételt téve.

A Microsoft mindenesetre kötelezettségeket vállalt a Sony és a Nintendo felé, hogy az Activision megszerzése esetén a legújabb Call of Duty-játékok még tíz éven át játszhatók maradnak a PlayStation és Switch platformokon is.

Az akvizícióval kapcsolatban az Egyesült Államok és az hatóságai is számos kifogást fogalmaztak meg.

Az EU is blokkolhatja az Activision Blizzard felvásárlását

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban jelezte, hogy aggályosnak tartja a fúziót.