Korábbi ígéretével ellentétesen dönthet a délután folyamán az Európai Központi Bank (EKB) az Amerikából kiinduló, Európát is megrengető bankpánik következményeitől tartva.

Nincs könnyű dolga a Christine Lagarde vezette szervezetnek.
Fotó: Daniel Roland / AFP

A központi bank kamatdöntését a forint is remegve várja: az elmúlt napok turbulens piaci környezete és a Credit Suisse okozta likviditási pánik hatalmasat lökött a magyar fizetőeszköz értékén, a 400-as lélektani határ felé tolva az euróval szemben. 

Az EKB döntésére még az eddiginél is nagyobb nyomás helyezedik.

A központi bank ugyanis már előző ülésén megígérte, márciusban esedékes döntésekor ismét 50 bázispontot fog pakolni a kamatszintre, 3,5 százalékra emelve azt. A februári döntés, amely szintén ekkora emelést hozott, jót tett a forintnak, 390-ről 385-re erősítette a magyar devizát.

Volt itt ugrabugra: a forint árfolyama az euró ellenében. Forrás: Stooq.com

Itt az MNB reakciója a forintot mélybe taszító svájci bankbotrányra

A Magyar Nemzeti Bank az amerikai pánik után a svájci káosszal kapcsolatban is azt hangsúlyozza, hogy a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek, működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

A mostani döntés azért kap kiemelt figyelmet, mert kulcsfontosságú üzenetet hordozhat a befektetők és a bankrendszer számára egyaránt. Az 50 bázispontnál alacsonyabb emelés esetén saját szavahihetőségük válik kétségessé, míg a nagy emelés a bankpánik bekövetkeztének esetén a hitelintézetek helyzetét sodorhatja veszélybe. 

Hasonló dilemmával szembesülhet jövő héten az EKB amerikai társa, a Fed is. 

A piacok az amerikai kamatpálya csökkenése mellett az európaitól is ugyanezt várják, igaz, nem ugyanakkora önbizalommal. A határidős jegyzések alakulása alapján elmondható, az 50 bázispontos EKB-emelést már csak a befektetők 50 százaléka tartja reálisnak, miközben ez a szám egy héttel ezelőtt még 100 százalék volt. 

A csúcsértéket 3,25 százalékon árazza a piac, ami a múlt héten valószínűsített 4,1 százalékhoz képest jókora csökkenés. 

A Barclays elemzői 20 százalékkal súlyozzák a kamatemelési szünetet és az 50 bázispontos emelést egyaránt, míg a 25 bázispontos emelést 60 százalékkal valószínűsítik.

Az EKB elnökének, Christine Lagarde-nak így semmiképpen nem lesz könnyű dolga: egyszerre kell ugyanis megnyugtatnia a piacot és véghez vinnie a szervezet elleni harcának lépéseit.

Forint: a svájci botrány túllökte a 400-on, a mentőcsomag új életet lehelt belé

A forintot még az amerikai bankbotránynál is jobban megütötte a svájci bankpánik, a 400-as szinten is átzuhant az euró ellenében az esti órákban, de a svájci jegybank által a Credit Suisse-nek nyújtott hatalmas mentőcsomag nyugtatólag hat a kaotikussá vált európai piacokra, és visszahozta a forintot is. Ám nem a bankbotrányok előtti szintre.