Egyre újabb megdöbbentő részletek derülnek ki az elmúlt hetekben csődbe menekült, felügyeleti irányítás alá került, mentőcsomagra szorult amerikai középbankokról. Nem véletlen a kitüntetett figyelem, mert az Egyesült Államok kétezernél is több pénzintézetét rangsoroló, eszközérték szerinti listán, a 14., a 16. és a 29. helyezettről van szó. Ráadásul, az SVB és a Signature csődje a második és a harmadik legnagyobb bankcsőd az USA történetében. Míg a First Republic 30 milliárd dolláros mentőcsomagra szorult. Már egy hete kiderült, hogy a First Republic Banknál – ez a 14. legnagyobb pénzintézet – dollármilliókat fizettek a vezetők családtagjainak. Most a The Wall Street Journal hozta nyilvánosságra, hogy a 29. helyezett Signature Bank, amelyet március közepén helyeztek csődgondnokság alá a New York-i szabályozók, igazi aranybánya volt a vezetőségnek. A bank kockázati profiljáért személyesen is felelős tisztviselők, az elnök és két egymást követő vezérigazgató, az elmúlt három évben 50 millió dollárt kerestek bennfentes részvényeladásokon. A teljes bennfentes vezetői kör nettó részvényértékesítési bevétele 100 millió dollár volt. 

Signature Bank Closed by Regulators
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 13: A man is reflected at the Signature Bank branch window on March 13, 2023 in New York City. Signature Bank a $110 billion commercial bank with offices in California, Connecticut, Nevada, New York and North Carolina, was closed by Regulators on Sunday the customers alarmed by SVB yanked their funds. (Photo by Leonardo Munoz/VIEWpress)
Fotó: Leonardo Munoz / Getty Images

A Signature betéteit és hiteleit átvállaló New York Community Bancorp Flagstar Bank nem kommentálta a hírt. A múlt heti szenátusi meghallgatáson azonban

éles kritikát kaptak a Signature Bank vezetői, hogy tétlenül nézték a kockázatok elszabadulását. 

A bank a rendkívül volatilis kriptopiacon fektetett be, s ez 2021-ben 140 százalékos árfolyam-emelkedést eredményezett. Amin a vezetők bennfentes részvényeladásokkal abban az évben 70 millió dollárt kaszáltak. Kétszer annyi részvényt adtak el, mint 2020-ban. 

Valakinek a banknál szünetet kellett volna kérnie, s megkérdeznie: van-e megfelelő fék ehhez a sebességhez, kormányozható-e még az autó?

– mondta Karen Petrou, a Federal Financial Analytics banki tanácsadó cég ügyvezető partnere. 

A kockázatkezelést visszafogta, hogy 

Scott Shay bankelnök kriptorajongónak nevezte magát 

egy tavalyi konferencián. Egyébként a kriptobefektetések ötletét egy darab papírra skiccelte fel, amelyet bekeretezve tartott az irodája falán. És a bank kockázati bizottságát is Shay vezette.

Érdekes párhuzam, hogy 

a csődbe ment SVB vezérigazgatója, Greg Becker meg a tech zsenik rajongója volt. 

Amikor a járvány idején szárnyaló IT-szektor kifulladt, s a bankok hátrébb léptek, az SVB a Fed ellen fogadott, arra számítva, hogy hamarosan jön a kamatvágás. Egyúttal lendületesen finanszírozták tovább a technológiai szektor induló vállalkozásait. 

A Signature vezetőinek nettó részvényeladásai
 

A Signature bennfentes tranzakcióit azért volt nehéz nyomon követni, mert a hasonló méretű cégek általában a tőzsdefelügyelethez (SEC) nyújtják be az űrlapokat. Az S&P 500 vállalatai közül csak kettő jelentett inkább a betétbiztosításnak (FDIC),

az egyik ilyen renitens kosártag a Signature Bank volt. 

Alig meglepő, hogy a másik meg a szintén bajba került First Republic Bank, amelynek a nagy bankházak dobtak össze 30 milliárd dollárt, hogy talpon maradjon. Ez azért érdekes, mert az FDIC-hez benyújtott jelentések és űrlapok általában elkerülik a bennfentes kereskedelmet nyomon követő befektetők és adatszolgáltatók figyelmét, szemben a közfigyelemnek örvendő SEC-űrlapokkal. 

A kockázatkezelés azért is fontos lett volna, mert a Signature betéteinek 90 százaléka túlnyúlt az FDIC 250 ezer dolláros betétbiztosítási plafonján. A szenátusi meghallgatáson Martin Gruenberg, az FDIC elnöke elmondta: vizsgálják a bankok igazgatóit és tisztségviselőit, s ennek nyomán pénzbüntetés, kártérítés vagy szakmai eltiltás jöhet szóba.