A világ harmadik legnagyobb repülőgép lízingcége, az Avolon 40 Boeing 737 MAX-ot rendel a Boeingtől egy több mint 4 milliárdos üzlet keretében. Az új gépeket a tervek szerint 2027 és 2030 között szállítják le, így az Avolon néhány éven belül 870 repülőgépre növeli a flottáját – derül ki az ír vállalat közleményéből.

Washington,,Dc,,United,States,-,Jul,16,,2018:,Boeing,737-7
WASHINGTON, DC, UNITED STATES - Jul 16, 2018: Boeing 737-7 MAX displaying at the Farnborough International Airshow in July 2018
Fotó: Shutterstock

A Boeing dolgozik a problémákon, ezért bízunk a MAX programban és abban, hogy a cég képes leszállítani a megrendelt repülőgépeket

– jelentette ki Andy Cronin, az Avolon vezérigazgatója a Reutersnek adott interjújában. Hozzátette: a Boeing új gyártási problémája ugyan késleltetni fogja néhány gép leszállítását, de nem olyan mértékben, hogy az befolyásolná az üzletmenetet és az Avolon nem kér kártérítést az esetleges késések miatt. Szerinte az az iparágat sújtó problémák az elmúlt két-három negyedévben enyhültek, de a kihívások a jövő évben is gondokat okozhatnak. 

A tranzakció lezárásához szükséges a vállalatot 70 százalékban birtokló Bohai Leasing részvényeseinek jóváhagyása is, amely várhatóan május végéig megtörténik. A dublini székhelyű lízincég jelenleg 578 gépből álló flottával rendelkezik és 232 repülőgépet rendelt, ebből 184 Airbus A320neot. A vállalat csütörtökön közzétett jelentése szerint 599 millió dolláros lízingbevételt és 56 millió dolláros nettó nyereséget ért el az első negyedévben.

Tavaly egyébként néhány repülőgépéről kénytelen volt lemondani, miután azokat az orosz–ukrán háború kirobbanása után az orosz légitársaságok megtartották, így az eurázsiai országban rekedtek. A Boeing tegnap az elmúlt három év legjobb negyedéves eredményéről adott hírt, mivel sikeresen felfújtatták a repülőgépet gyártását, így a vártnál nagyobb bevételre tett szert és kisebb lett a vesztesége. A felfutó értékesítés annak köszönhető, hogy az utazás iránt 2022-ben jelentősen nőtt a kereslet és a vezető légitársaságok ismét jövedelmezően működnek. Az Avolon mellett az Air India is nagy mennyiségben adott le megrendelést, a vállalat 220 Boeing repülőgépet vásárol.

Megszabadult Mexikó a korrupciós mementótól, Tádzsikisztán vette meg

A mexikói kormány mintegy 92 millió dollárért (31,6 milliárd forint) eladta  a 2012-ben vásárolt, márványbevonatú luxuskabinnal és síkképernyős monitorokkal berendezett Boeing 787-8 Dreamliner elnöki repülőgépét a tádzsikisztáni állami tanácsnak. A mexikói elnök közölte, hogy az eladásból származó bevételt két nyolcvanágyas kórház építésére fordítják Guerrero és Oaxaca állam déli részén, az ország legszegényebb régióiban.