Szárnyalnak a kínai állami tulajdonban lévő vállalatok hongkongi jegyzései: a telekommunikációs cégek részvényei az idei esztendő eddigi legnagyobb nyertesei, a magánvállalkozások kurzusnövekedése utcahosszal marad el az államiakétól.

Collection,Of,The,Chinese,Banknotes
Fotó: Fedor Selivanov

Az állami távközlési vállalatok szárnyalása mögött többek közt Hszi Csin-ping kínai elnök stratégiai céljai is megtalálhatók. Hszi ugyanis tavaly októberben kijelentette: az állami cégeknek erősebbé és nagyobbá kell válniuk, és jobb teljesítményt vár el tőlük, mint eddig.

A kommunikációs ágazat cégeinek raliját az állami ingatlanfejlesztők és a félvezetőgyártó vállalatok is követik.

Az idei év legnagyobb nyertese a China Telecom és a ZTE 40 százalék feletti, valamint a China Mobile és a China Unicom távközlési szolgáltató 30 százalék körüli éves erősödéssel, de szorosan követi őket a Baidu keresőóriás, a Tencent közösségimédia-vállalat és az Alibaba online kereskedelmi cég részvényárfolyama is.

Relatív árfolyamváltozások 2023. januártól
Az állami vállalatok részvényei alsó hangon dupla akkora pluszban járnak, mint a privát szektor képviselői

A kínai állami vállalatok versenyképességének javítása az elmúlt fél évben vált kiemelt céllá Hszi kabinete számára. Az ország vezetése ugyanis a korábbinál nagyobb fokú technológiai önállóságot kíván elérni, tekintettel az egyre fokozódó geopolitikai konfliktusokra és a bizonytalan nemzetközi gazdasági helyzetre. 

A kínai vezetés a haladás mércéjeként a gazdasági fejlődést határozta meg az idei évre vonatkozóan.

Februárban a kormányzat felpörgette az 5G-hálózatok kiépítésével kapcsolatos beruházásokat a stratégiai célokkal összhangban, ami a telekommunikációs cégek erősödését is hozta magával – a digitális innováció terén ugyanis őket kiáltotta ki elsődleges partnerré. 

Az állami tulajdonú távközlési cégek két éve tetemes tőkeinjekcióhoz jutottak, amikor az amerikai hatóságok Donald Trump vezetésével kitiltották részvényeiket a tengerentúli tőzsdékről: a kínai vállalatok így a hazai részvénypiachoz fordultak, ahol sok milliárd dolláros befektetéseket zsebeltek be.

A szakértők szerint a kínai állami cégek hosszú távú sikeréhez elengedhetetlen lenne, hogy javítani tudják a hatékonyságukat. 

A részvényeik ugyanis kifejezetten vonzók a kormányzati hátszél és a relatív alacsonynak mondható árazásuk miatt, hosszú távon azonban mindez még a stratégiai fontosság és a kiszámítható piaci dinamikák okozta biztonságérzet tudatában sem lehet csalogató külföldi befektetők tömegei számára – ehhez a szakemberek szerint arányaiban gyorsabban kellene növekedniük, mint a kínai hogy igazi növekedési részvényként lehessen rájuk tekinteni.

Hiába a jó kezdés, Európa leverte a kínai részvénypiacot

Mozgalmas első negyedéven van túl a világpiac, a részvénypiacok versenyéből pedig egyértelműen Európa került ki győztesen annak ellenére, hogy az év első hónapjában Kína behozhatatlannak tűnő előnyre tett szert.

Hongkongi befektetési szakemberek szerint viszont a kínai vállalatok részvényei a bizonytalan világpiaci helyzetben még a hosszú távú dinamikus növekedési lendület híján is jó vételnek számíthatnak, mivel stratégiai fontosságuk miatt papírjaik elértéktelenédésének alacsony a valószínűsége.  

Hongkongi elemzők szerint az Amerikával kapcsolatos geopolitikai aggályok a térség befektetői számára nem okoznak álmatlan éjszakákat, ezeket ugyanis már beárazta a piac, így az árfolyamra kifejtett potenciális negatív hatás nagysága elenyésző.