Az ausztrál Newcrest Mining bányavállalat igazgatótanácsa egyhangúlag támogatta az amerikai rivális, a világ legnagyobb aranytermelője, a Newmont 19 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A Newcrest-tulajdonosok részvényenként 0,40 Newmont-részvényt kapnának, ami felülmúlja a februárban ajánlott 0,38-os cserearányt.

Close up of industrial worker holding mineral ore in gloved hands on mining site, copy space
Fotó: Shutterstock

A Newmont februárban 16,9 milliárd amerikai dolláros ajánlatot tett az ausztrál cégre, amit akkor az igazgatótanács visszautasított. Az ügylet létrejöttéhez kell az ausztrál Külföldi Beruházásokat Felülvizsgáló Testület (FIRB) jóváhagyása, valamint a Newcrest és a Newmont részvényeseinek támogató szavazata. A vállalatok közölték, hogy az ügyletet a tervek szerint 2023 negyedik negyedévében véglegesítik. Az akvizíció több mint 30 százalékos prémiumot jelent az ajánlatételkor érvényes tőzsdei záróár alapján – írja az FT.

A fúzió előtt az arany ára jelentősen emelkedett és töretlenül menetel tovább a történelmi csúcs felé: emögött a gyengülő dollár és a középtávú inflációs kilátások állnak. Miközben a vállalatfelvásárlások és -összeolvadások (M&A) piaca lejtőre került a bizonytalan gazdasági kilátások és az emelkedő kamatok hatására, a bányaiparban rég nem látott aktivitást látni e téren. A Dealogic adatszolgáltató szerint az idén több mint 65 milliárd dollár értékű tranzakciót jelentettek be a bányászattal foglalkozó cégek, ez a duplája az egy évvel korábbi időszakában bejelentett 36 milliárdnak és a legmagasabb érték 2012 óta. 

A Newmont vezérigazgatója, Tom Palmer közölte: a felvásárlás kivételes értéket jelent a részvényeseknek, mivel egy olyan, az iparágat uraló portfólió jön létre, amelynek több évtizedre elégséges arany- és réztermelő kapacitása van világszerte. Az biztos, hogy az üzlet sikeres lezárása esetén Newmont aranykifejtése a duplája lenne a legközelebbi riválisa, a Barrick Gold kitermelésének. A fúzió a Refinitiv adatai szerint ausztrál vállalatot érintő ügyletek közül a valaha volt harmadik legnagyobb lehet.

A Newcrest vezérigazgatója, Sandeep Biswas december közepén váratlanul lemondott, a Newmont pedig igyekszik kihasználni a kialakult vezetési vákuumot. A volt cégvezér javára írják, hogy helyrebillentette a Newcrest mérlegét, a szabad készpénztermelésre irányította a fókuszt, miközben a terjeszkedést sem hanyagolta el, például 2019-ben megszerezte a Brit Columbia államban működő, hatalmas részvagyonnal büszkélkedő Red Chris bányatársaság részvényeinek a 70 százalékát. 

Biswas nyers vezetési stílusa sokak számára visszatetsző volt, de olyan erős középvállalattá fejlesztette a Newcrestet, amelynek a megvásárlását csak a legnagyobbak engedhetik meg maguknak.

A réz esése lefelé húzza az ezüstöt, de nem töri meg az arany raliját

A réz árának visszaesése átmeneti jellegű, mivel a zöldátállás témája az elkövetkező években továbbra is erős támogatást ad a nyersanyagnak, ugyanis az akkumulátorok, az elektromos motorok, a megújuló alapú energiatermelés és az energiatárolás fejlődésének kulcsfontosságú és elengedhetetlen nyersanyaga.