Továbbra sem akarnak igazán kockázatot vállalni az európai befektetők, legalábbis a befektetési alapok áprilisi értéke alapján inkább az alacsony rizikójú termékek bizonyultak keresettnek.

kötvény piac
Fotó: Shutterstock

Múlt hónapban a márciusihoz hasonlóan mintegy 11 milliárd euróért vásároltak befektetési jegyeket a kontinens megtakarítói, a friss tőke zöme pénzpiaci és kötvényalapokba érkezett a Refinitiv Lipper adatai szerint. Az előbbiek 11 milliárd eurót, Az utóbbiak 8,6 milliárdot szívtak fel a piacról. 

A többi terméktípus értékesítése ezt meg sem tudta közelíteni, mi több, ezek mind pénzkiáramlást voltak kénytelenek elszenvedni a továbbra is meglehetősen bizonytalan piaci környezetben.

A már hosszabb ideje gyengélkedő árupiaci alapok, valamint az ingadozó népszerűségű ingatlanalapok megúszták kisebb, egyaránt 200 millió eurós pénzkivonással, az egyéb termékkategória pedig 400 milliós mínusszal zárta az időszakot. Ennél nagyságrenddel több pénz, két és fél milliárd euró távozott az alternatív termékekből, a hónap legnagyobb vesztesei ezúttal is a vegyes alapok voltak, amelyekből újabb 4,4 milliárd eurónyi tőkét váltottak vissza a befektetők.

 

A befektetési szolgáltatók versenyében áprilisban a BNP Paribast hirdették ki győztesnek, a párizsi központú bankcsoportnál 6,5 milliárd értékben fektettek befektetési jegyekbe. A második legnagyobb, 4,9 milliárdos forgalmat a szintén francia AXA bonyolította, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Goldman Sachs állhatott fel 3,4 milliárd eurós nettó értékesítéssel.

Idén már közel ötvenmilliárd eurót fektettek európai befektetési alapokba, a 49,4 milliárdos friss tőke javát az alacsony rizikójú termékek adták. Az év legnagyobb nyertesei eddig a kötvényalapok, melyekbe csaknem 64 milliárd euró érkezett április végéig. 

A likvid, biztonságosnak tartott, ám a jelenlegi magas kamatkörnyezetben így is érdemi hozamot kínáló pénzpiaci termékek pedig további bő 10 és fél milliárd eurót mozgattak meg. A kockázatosabb termékek közül a részvényalapok 21,3 milliárd eurós nettó értékesítést regisztráltak, a korábbi nagy kedvenc vegyes alapokból viszont eközben 31,4 milliárd euró távozott, messze a legtöbb pénz az összes kategória közül. A nagy vesztesek közé tartoznak az alternatív alapok is, 15,6 milliárdos visszaváltással. A kisebb eszközértékű termékek közül az ingatlanos alapok félmilliárdos beáramlással, az árupiaci kategória pedig 700 milliós pozitív értékesítéssel zárták az év első harmadát.

Továbbra is lapátolják a pénzt kedvenc befektetésükbe az európaiak

Áprilisban tovább hízott az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona, főként a kötvényekbe fektető termékeket keresték a megtakarítók.