Az amerikai bankszektor minden idők legmagasabb, mintegy 80 milliárd dolláros nyereséget érte el az első negyedévben, 33 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez az eredmény kiemelkedő, tekintettel arra, hogy az ágazatnak két bankcsőddel és a 2008-as pénzügyi válsághoz közelítő feszültséggel kellett megküzdenie – írta a Financial Times.

Hong,Kong;,Oct,1:the,Jp,Morgan,Building,In,Hong,Kong
A JPMorgan Chase volt az első negyedév legnagyobb nyertese.
Fotó: Lewis Tse

A bankszektort ért zűrzavar sok szempontból hozzájárult az óriási bevételekhez: az iparág összesített növekedésének mintegy fele a First Citizens és a Flagstar által elért egyszeri nyereségből származott, amikor megvásárolták a csődbe ment Silicon Valley Bank (SVB), illetve a Signature maradványait, miután a hatóságok átvették az irányításukat, majd márciusban elárverezték őket.

A nyereség megugrása ugyanakkor azt is mutatta, hogy az amerikai bankok általában véve profitáltak az emelkedő kamatlábakból, az alacsony szinten maradt nem-teljesítő hitelállományból , valamint a bővülő munkaerőpiacból, a betétesek és befektetők idegessége ellenére.

Az Egyesült Államok közel 4400 bankja közül mindössze 197 – vagyis kevesebb mint 5 százalék – termelt veszteséget az első negyedévben a BankRegData adatszolgáltató szerint, amely a hitelezők által a Szövetségi Betétbiztosítási Társaságnak (FDIC) tett negyedéves jelentéseket összesíti.

A JPMorgan Chase, az ország legnagyobb eszközállományú bankja a pénzintézetek közül a legnagyobb nyereséget érte el, 11,7 milliárd dollárt ralizált az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 6,4 milliárd dollárral.

A PacWest azonban 1,2 milliárd dollárt veszített, többet, mint bármely más bank 2023 első három hónapjában. A kaliforniai bank a múlt héten közölte, hogy tanácsadókat fogadott fel egy új pénzügyi stratégia kidolgozására. A Silvergate Bank, amely 538 millió dollárt veszített, és a második legnagyobb esést könyvelte el, még március elején bejelentette, hogy lehúzza a rolót.

Az amerikai bankszektorban hatalmas pánikot robbantott ki a Silicon Valley Bank márciusi csődje.
Fotó: AFP

Az ágazat túlnyomó része nem fog megbukni. A gazdaság még mindig elég jó formában van, amit a rekordmagas profitok is tükröznek. Azonban a kezdeti sikereket az év hátralevő részében már valószínűleg nem fognak folytatódni

– mondta Christopher Whalen, a Whalen Global Advisors vezetője.

A BankRegData szerint a bankok összesített kamatkiadása az első negyedévben 85 milliárdra ugrott, és tízszer annyi volt, mint egy évvel korábban. Ennek oka, hogy a bankoknak – különösen március óta, az SVB csődje után – magasabb kamatokat kellett fizetniük a betéteseiknek.

Emellett pedig az első negyedévben a harmadával, 12 milliárd dollárra emelkedtek a késedelmi kifizetések a kereskedelmi ingatlanok szegmensében – ez 2020 óta a legmagasabb érték volt.

Az FDIC biztosítási alapja által fedezett számlákon tartott betétek volumene 400 milliárd dollárral ugrott meg az év első három hónapjában.

Március végén a szövetségi betétbiztosítási alap 10,4 milliárd dollárnyi fogyasztói betétet fedezett, ami minden idők legmagasabb értéke.

A BankRegData által összegyűjtött adatok azokból a negyedéves jelentésekből származnak, amelyeket a tőzsdén jegyzett és magántulajdonban lévő bankoknak kellett benyújtaniuk az FDIC-hez, amely várhatóan még ebben a hónapban közzéteszi a saját jelentését is.

Továbbra is törékeny az amerikai középbankok piaca

Elképesztő volatilitást hozott a First Republic csődjét követő tőzsdehét. A csütörtök a pánik napja volt, a péntek meg a sóhajralié.