A világszerte elhatalmasodó bankpánik hatására ismét lendületbe jött a az árfolyama már a tavaly nyári szinteket ostromolja, kilenchavi csúcsot beállítva ezzel. A legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza kurzusa már az idén januárban elkezdett felfelé kapaszkodni, de a március közepén az amerikai Silicon Valley Bank bedőlésével útjára induló bankpánik volt a bitcoin árfolyamának igazi katalizátora, több mint 40 százalékos erősödést hozva számára tíz nap leforgása alatt.

Top,View,Digital,Currency,Golden,Bitcoin,With,Kazakhstan,Map,Background. Top view digital currency golden bitcoin with kazakhstan map background.
Fotó: Shutterstock

A bitcoin száguldásának hátterében kétségtelenül szerepet játszik a hagyományos bankrendszerbe vetett hit megingása, amelynek legújabb áldozata a Credit Suisse svájci nagybank lett, annak tegnapi áron aluli felvásárlásával. A bankpánik ugyanakkor nem csak a konvencionális pénzintézeteket rengette meg, sőt: 

a Silicon Valley Bank bedőlését ugyanis a két legnagyobb kriptobarát amerikai bank bezárása követte, előbb a Silvergate, majd a Signature Bank vezetése dobta be a törülközőt a kielégíthetetlen betétesi követelések nyomán.

A két kriptós bank bukásának története kísértetiesen hasonlít egymásra: mindkét pénzintézetnek jelentős kriptoókitettségű betétese volt, helyesen kezelte a pénzeket, emellett nem is tartott kriptót – mégis először beleremegett a kriptopiaci összeomlásba, majd a hagyományos bankrendszer zuhanásával végérvényesen megpecsételődött a sorsa.

A Bitcoin-dollár árfolyam 1 éves
Ismét erősödik a bitcoin, idén 70 százalékot hozott már a legnagyobb kriptodeviza.

A Signature Bank bukása azért különleges, mert korábban az egyik legrohamosabban bővülő, kissé ugyan a szokásostól eltérően vezetett, de mindenképp ígéretes és története csúcsán igazán hatalmassá váló pénzintézetként tartották számon Amerikában – bukása a harmadik legnagyobb bankösszeomlás az amerikai történelemben.

A Signature legnagyobb erőssége és egyben legnagyobb gyengesége is a roppant szerteágazó ügyfélkörében rejlett: a bank ugyanis előszeretettel nyújtott olyan embereknek és olyan célokra hiteleket, amiket más pénzintézetek meghallgatásra sem méltattak volna. Ilyen volt az Uber térnyerése előtt a taxiengedélyek kiváltásához folyósított hitelük, amely nagy népszerűségnek örvendett, ahogy pénzmosással vádolt zenei producerek pénzét is előszeretettel tartották: a legfrissebb kalandjuk pedig a kriptopiac felé vezette őket.

A kriptopiac azonban tavaly mérhetetlen veszteségeket szenvedett el, ami jelentős csapást mért a bank betéteseire, illetve a Signature részvényárfolyamára.

A bank kurzusa gyakorlatilag együtt mozgott a bitcoin árfolyamával, szinte utolsó pillanatig közelről lekövetve a kriptodeviza mozgását. Tavaly januárban a Signature betétállományának 27 százaléka, 109 milliárd dollár származott kriptós ügyfelektől.

A Signature Bank árfolyama 1 éves
A Signature kurzusa gyakorlatilag az utolsó pillanatig lekövette a bitcoin árfolyamát

A teljes betétállomány tavaly év végére 17,5 milliárd dollárral csökkent, ennek hátterében a kriptopiac vesszőfutása mellett a Fed kamatemelési sorozata is szerepet játszott. Az igazi zuhanás azonban az idén tavasszal érkezett el: március 10-én egyetlen nap leforgása alatt 18 milliárd dollárt vettek ki az ügyfelek, ez a teljes betétállomány közel 20 százalékát jelentette, amit a Signature már a Fedtől és más pénzintézetektől felvett hitelekből sem tudott kielégíteni. 

A Signature-t két nappal később bezárta a felügyelet.

A bedőlt bank betéteit a New York Community Bancorp Flagstar bankja veszi át azt a kriptodevizás kötődésű, 4 milliárd dollárnyi követelést leszámítva, amit a felügyelet maga juttat vissza a jogos tulajdonosaiknak. A Flagstar emellett a Signature eszközállományának egy részét is felvásárolja, 40 bankfiókjukat pedig már ma, a saját nevükre véve újranyitják.

Azt azonban, hogy a kriptós ügyfelek, köztük a kriptotőzsdék, a Silvergate és a Signature eltűnésével hová tudják elhelyezni pénzüket, egyelőre nem látni tisztán – ez a bizonytalanság pedig minden bizonnyal előbb-utóbb megjelenik az alternatív devizák értékelésében is.