Tényleg érdemes májusban megszabadulni a részvényektől és pozíció nélkül kibekkelni a nyári hónapokat, mit jelent a „sell in may and go away” stratégia? Régóta ismert befektetési tanács, hogy minden évben májusban érdemes eladni a részvényeket, mert az azt követő 5-6 hónapos időszakban a tőzsdék hagyományosan gyengébben szerepelnek. 

Fotó: AFP

A helyzet persze nem ilyen egyszerű, elég csak a magyar legforgalmasabb részvényére, az OTP-re vetni egy pillantást, az elmúlt öt évben háromszor esett és kétszer emelkedett a bankpapír árfolyama a májusi hónapokban (ráadásul, ha fizet, akkor épp májusban fizet osztalékot a bank, így a változást az osztalékhatással együtt is érdemes vizsgálni).

 

Az elemzeskozpont.hu a CXO Advisory Group 1870-től máig tartó áttekintését idézi, amelyből szintén az derül ki, hogy van jobb kereskedési stratégia a sell in may-nél, például hosszú távon a buy-and-hold sokkal jobban működik. Az adatokból az látható, hogy a részvénypiac valóban jobban teljesít novembertől április végéig, mint május és október vége közt, de a vedd meg és tartsd stratégiának a közelébe sem ér az évenkénti ki-be ugrálás a részvénypiacokba. Egyedül a medvepiaci időszakban fordul a helyzet, akkor jobb választás a sell in may. A Concorde blog is boncolgatja a témát a keddi bejegyzésében

Régen berögzült mantra a sell in May and go away, amelyre habár historikusan találhatunk is igazolást, rövidebb időtávon nem ilyen egyértelmű az összefüggés. A Reuters kalkulációi szerint az elmúlt 50 évben az S&P 500 index átlagosan 4,8 százalékot emelkedett november és április között, szemben a május–októberi időszak 1,2 százalékával.

A Fidelity elemzői szerint a stratégia különösen hosszú távon kérdőjelezhető meg, főleg tartósan emelkedő piacok idején, amikor például egy tőzsdeindex kétszámjegyű hozammal zár egy évet, valóban feleslegessé téve a részvénykitettség csökkentését a kora nyári időszakban. 

Évtizedes viszonylatban alulteljesítő a május–szeptember időszak.

A „Sell in May and go away” többnyire azon a feltevésen alapul, hogy a részvénypiaci hozamok szempontjából az év legjobb hat hónapos időszaka a novembertől áprilisig tartó időszak. Az elmúlt 50 évben az S&P 500 index átlagosan 4,8 százalékot emelkedett november és április között, és csak 1,2-et május és október között, a Reuters számításai szerint.

Eladni májusban most azonban különösen csábító ötletnek tűnhet, miután idén a részvénypiacok meglepően erős rallyt produkáltak, a befektetői hangulat úgy tűnik, dacol a fenyegető recessziótól kezdve a további lehetséges amerikai bankcsődökig terjedő félelmekkel. Kérdés az is, aki eddig kitartott a részvények mellett, az miért adna el most: az SNP 500 index 8,2 százalékos pluszban van idén, ami arra utal, hogy a 2022-ben történt nettó tőkekiáramlás a részvénybe fektető alapokból megfordulhatott: tavaly nettó 472 milliárd dollárt vontak ki a befektetők az amerikai részvényalapokból, a trend decemberben tetőzött. 

Idén is bejön a „sell in May”?

Ha megvizsgáljuk a főbb tőzsdeindexek két évtizedes teljesítményét, akkor a nyári időszakra jellemzően kirajzolódik egy az átlagosnál várhatóan kisebb tőzsdei hozam.