Hatalmas raliba fogott a az elmúlt egy hét során, a legnagyobb kriptodeviza árfolyama több mint ötezer dollárt erősödve a harmincezer dolláros lélektani határig emelkedett a kedvező kriptopiaci fejlemények hírére.

Blackrock,And,Bitcoin,Logo,On,Dark,Background,With,Shiny,Details.
Fotó: Shutterstock

A bitcoin felfutása mögött minden bizonnyal a BlackRock bitcoin ETF-iránti engedélykérelmét követő hírcunami áll. A világ legnagyobb alapkezelőjének bejelentését követően ugyanis 

négy másik pénzügyi óriás, a Fidelity, az Invesco, a Wisdom Tree és a Valkyrie befektetési vállalat is beadta a saját bitcoinkövető ETF-iránti kérelmét

 az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) felé, rámutatva a kriptopiac iránt fennálló hatalmas érdeklődés valódi mélységére.

A hagyományos pénzügyi szereplők kriptopiaci éhsége ugyanakkor nem merül ki a tőzsdén kereskedett befektetési alapok létrehozásában: a Citadel Securities, a Fidelity Digital Assets és a Charles Schwab alapkezelő közösen létrehozott egy digitális javak kereskedésére specializált piacteret EDX Markets néven, ami szintén felkeltette a befektetők figyelmét.

A bitcoin ezen fejlemények hírére az idei egyik legnagyobb ralijába fogott, egy hét alatt húsz százalékkal növelve az értékét.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Több mint nyolcvan százalékot erősödött az idén a bitcoin.

A legnagyobb kriptodeviza szárnyalását ez alkalommal a SEC Coinbase és a Binance kriptotőzsde ellen folytatott eljárások sem tudták visszafogni úgy, mint két héttel ezelőtt, mikor több ezer dolláros gödörbe küldték a kurzust.

Hayden Hughes, az Alpha Impact kereskedési platform alapítója kiemelte: a jelenlegi rali az intézményi befektetők kriptoéhségének köszönhető. A szakértő hozzátette: a hagyományos pénzügyi óriások térnyerése olyan mértékű likviditásnövekedést hozhat a kriptopiacra, amelyre korábban nem volt példa.

Betörne a Wall Street a kriptopiacra, letaszítanák a trónról a Binance-t

A hagyományos óriásai szerint az ő nevük jobban cseng, mint a kriptós vállalatoké, ezért az intézményi befektetők szívesebben kereskednek majd náluk – kriptót is.

Az alternatív devizák piacán a jó hírek nem állnak meg Amerikában: 

a Deutsche Bank a tengerentúli fejleményekkel párhuzamosan fordult a német felügyelthez digitális javak tárolására irányuló engedélykérelmével.

A kriptopiaci elemzők szerint erre a lépésre minden bizonnyal nem szánta volna el magát a nagybank annak tetemes anyagi vonzatai miatt, ha csak nem lenne optimista a jelentkezés kimenetelével kapcsolatban.

Cameron Winklevoss, a Gemini kriptotőzsde alapítója szerint most venni bitcoint olyan, mint a nyilvános tőzsdei kibocsátás előtt jutni hozzá egy cég tulajdonrészéhez – amint az ETF-ek piacra kerülnek, a bitcoin árfolyama szárnyra kap. A szakértő szerint az ETF-ek elindulására hamarosan sor kerülhet, így a beszállásra rendelkezésre álló idő rohamosan fogy.

A bitcoin felfutása a teljes kriptoszektort húzta magával: a legnagyobb kriptodeviza piaci kapitalizációja 584 milliárd dollárra ugrott, 1,22 ezer milliárd dollárig tornázva fel a kriptopiac teljes értékét.