Több mint két éve nem volt olyan alacsonyan a részvénypiaci volatilitást mérő VIX, mint hétfőn. A 14,3 pontos érték bőven elmarad az 1990 óta mért mediántól – amely 17,77 – és a június eleji 19,5 ponttól is. 

U.S.-NEW YORK-STOCK-FALL(220119) -- NEW YORK, Jan. 19, 2022 (Xinhua) -- A Wall Street sign is seen in front of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, the United States, on Jan. 18, 2022. U.S. stocks plunged on Tuesday amid heavy selling in the tech and financial sectors.   The Dow Jones Industrial Average dropped 543.34 points, or 1.51 percent, to 35,368.47. The S&P 500 fell 85.74 points, or 1.84 percent, to 4,577.11. The Nasdaq Composite Index decreased 386.86 points, or 2.60 percent, to 14,506.90. (Xinhua/Michael Nagle)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Lazán lengedezhet az amerikai zászló, nyoma sincs, hogy vihar közelítené a részvénypiacokat. Fotó: Northfoto

De mi is az a VIX index, és mi a jelentősége a részvénypiacok szempontjából?

A Hold Alapkezelő definíciója szerint a VIX remek előrejelzője a piaci hangulatnak, hiszen azonnal mutatja, ha a piaci szereplők bizonytalan időket várnak. Az Erste Market mindezt az alábbiakkal egészíti ki:

A VIX nem az S&P értékétől függ, hanem attól, hogy a befektetők az opciókon keresztül mekkora S&P-elmozdulást prognosztizálnak (vagy másképp: mekkora kereslet van az indexre kötött opciókra mint fedezeti eszközökre). A VIX a piaci pánikok esetében ugrik meg hirtelen, majd ahogy a félelem oszlik, fokozatosan visszatér nyugalmi értékéhez, ahogy az S&P 500 ismét emelkedésnek indul.

Alacsony VIX-érték jeletheti azt is, hogy eljön az idő, hogy az egyébként kockázatkerülő befektetők is fontolóra vegyék a részvényekbe való visszatérést. Persze van, aki másképp értelmezi a VIX-mutatót, a jelenlegi alacsony szint jelezhet veszélyes önelégültséget, vihar előtti nyugalmat is. Mindenesetre létező piaci stratégia, hogy akkor érdemes növelni egy portfólió részvénykitettségét, ha a VIX alacsony, és csökkenteni, ha magas. 

Több mint három éve nem volt ennyire nyugodt a globális részvénypiaci hangulat

A témával kapcsolatban 2019-ben a Journal of Financial Economics című folyóiratban jelent meg Alan Moreira, a Rochesteri Egyetem pénzügyi professzora és Tyler Muir, az UCLA professzora Volatilitásmenedzselt portfóliók című tanulmánya. Ebben kifejtették, hogyan ültethető át a VIX alakulása a befektetési portfóliók kezelésébe. A két prof szerint egy klasszikus 60-40 portfólió (60 százalék 40 százalék kötvény) célrészvény-allokációját csak akkor érdemes 60 százalékra belőni, ha a VIX megegyezik a medián értékkel, vagyis 17,77 ponttal. 

VG-poll: milyen kockázatok várnak most a hazai befektetőkre?

A Világgazdaság felmérése szerint bőven maradt annyi kockázat a befektetések világában, ami miatt jobb óvatosnak lenni. A lista élén a magyar büdzsé sérülékenysége, a recessziós félelmek és a túl szigorú monetáris politika szerepelnek.

Ha ezen szint alá esik, akkor a volatilitásmenedzselt portfóliókban a részvénykitettségi célérték megváltozik: a 60 százalékos alapértéket meg kell szorozni 17,77-dal, majd elosztani az aznapi VIX záróárával. A jelenlegi VIX-állás alapján elég magas: 74,5 százalékos részvényarány következik az alapesetben jellemző 60 helyett, ez pedig folyamatos részvényvásárlást és kötvényeladást jelent. 

Alacsony VIX, olcsóbb call opciók, még több részvényvásárlás

„Tulajdonképpen nem meglepő a VIX mozgása az elmúlt hetekben – mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a VG-nek –, hiszen számos bizonytalanság kiárazódott a globális tőkepiacokról. Az elmúlt két évben az volt a vezető kockázat, de az már mindenhol tetőzött, és a kamatemelések vége is lassan közelít. S a befektetők úgy látják, jelenleg nincs olyan jövőbeni jelentős kockázat, ami fordulatot hozhatna a pozitív hangulatban.”

Nagy András szerint – bár egyetért, hogy a VIX inkább piaci pánik idején kerül a fókuszba – mégis lehet hatása a részvénypiacokra, akár rövid idő alatt. Amikor ennyire alacsony a volatilitás, akkor olcsóbbá válnak a call opciók, vagyis azonos pénzmennyiségből több részvényopciót lehet vásárolni. Ha pedig egyre többen opciókon keresztül kereskednek, és felépül egy jelentős opciós állomány, az húzza magával a részvénypiacokat is. 

Ennek oka, hogy az opció kiírója – azért, hogy az alaptermék kockázatát lefedezze – vevőként jelenik meg a prompt részvénypiacokon. 

Mint Nagy András elmondta, minél jobban emelkednek az árfolyamok a részvénypiacon, annál több részvényt kell a kiírt opciók mögé megvásárolni. Egyébként az opciós kereskedés sokáig a hedge fundok terepe volt, de a tengerentúlon mára sok szofisztikált magánbefektető is kedveli, mivel limitált a kockázata, a tőkeáttétel pedig nagy, éves futamidő esetén tízszeres értékre érdemes gondolni, bár maga a piac eléggé máshogy működik, mint a határidős ügyletek, rövid távon pedig még nagyobb lehet.

Ötven éve nem volt ennyire koncentrált a részvénypiac, hét cégen múlik az amerikai tőzsdék jövője

Kirívóan fejnehéz az amerikai részvénypiaci rali, hét vállalat szárnyalása hajtja a futamot. A kérdés az, utolérheti-e őket a mezőny.