Nem mondhatni, hogy a bizonytalan gazdasági környezetben túl nagy lenne a pezsgés a fúziók és vállalatfelvásárlások (M&A) piacán – állapítja meg a Bloomberg. Két üdítő kivétel azonban ezúttal is van, méghozzá az egészségipar és a bányászat. A lezárt ügyletek összértéke globálisan 1100 milliárd dollár körül alakulhat az idei első fél évben, míg egy éve ilyenkor 2000 milliárd környékén mozgott a mutató. 

Az M&A piac szektorainak aktivitása
2023. január–május
 

Az első negyedévben elért 559 milliárd dolláros volumen az utóbbi tíz év harmadik leggyengébb negyedéves eredménye volt, csak a 2013-as adósságválság és a 2020-as koronavírus-járvány idején mutattak ki ennél alacsonyabb összeget. A hivatalos második negyedéves adatokra még bő két hetet várni kell, de az előzetesen becsült 540 milliárd dollárra sem lehet büszke az M&A piac, főhet is a fejük az itt tevékenykedő és tanácsadásukért busásan megfizetett Wall Street-i befektetési bankoknak.

A sikersztorik és az óriásügyletek ezúttal az egészségiparban születtek, 

ami nem meglepő, hiszen a pandémia után új területekre, elsősorban a rákellenes kutatásokra kell összpontosítaniuk a szektor szereplőinek. Többen közülük – mint a Pfizer, a Novartis és a Moderna – lépéskényszerbe is került, mivel egyfelől a Covid-oltóanyagokkal fejlesztéséből és forgalmazásából szerzett bevételeik a drasztikusan csökkennek, másfelől több olyan egyedi, piacütő gyógyszerük van, amelyeknek éveken belül lejár a szabadalmi védettsége, ezek pótlása pedig vagy házon belül oldható meg (ez a ritkább példa), vagy ígéretes biotechnológiai vagy startupcégek bekebelezésével. 

A  svájci Novartis gyógyszeripari óriás ad is, vesz is.
Fotó: AFP

A ritka betegségek kezelésére szolgáló potenciális sikergyógyszerek utáni hajszával ugyanakkor a tőkeerős gyógyszergyártók alaposan felverik a célpont árát, ez is visszaköszön abban, hogy az első közel hat hónapban a tavalyinál 24 százalékkal több, 157 milliárd dollár összértékű felvásárlás és egyesülés volt az ágazatban. 

Ez a hét is meghozhatja a maga kasszasikerét, a svájci Novartis 3,5 milliárd dollárt sem sajnálna a Chinook Therapeuticsért, 

amely a ritka vesebetegségek kezelésében úttörő eredményeket ért el. De a Novartis nem csak vesz, el is ad: márciusban jelezték, hogy megválnának szemészeti üzletáguk egy részétől, benne az évi 487 millió dolláros bevételt hozó Xiidrával, a szemszárazság elleni gyógyszerükkel. Szakmai befektetők mellett pénzügyi befektetők, tőkealapok érdeklődését is várják. 

Az időskori makuladegeneráció elleni Lucentis nem része a portfóliónak, ami nem is csoda, hiszen önmagában 1,9 milliárd dolláros bevételt hozott csak tavaly a Novartisnak, amely utángyártott, generikus üzletága, a 14–26 milliárdos értéket képviselő Sandoz leválasztásáról és tőzsdére viteléről még tavaly augusztusban döntött.

SWITZERLAND-HEALTH-PHARMA-NOVARTISThis photograph taken on October 30, 2022, shows the logo of the Swiss pharmaceutical and drug maker Novartis on a building in Basel. (Photo by GABRIEL MONNET / AFP)
A Novartis generikus gyógyszergyártó üzletágát, a Sandozt elvileg még az idén tervezik tőzsdére vinni.
Fotó: AFP

A nyersanyagbányászatban és alapanyagok kereskedelmében intenzív M&A tevékenység zajlik, erre utal a 35 százalékos éves növekmény és a 90 milliárd dolláros volumen. A legújabb fejlemény a Magyarországon is aktív amerikai Bunge és a svájci Glencore-hoz tartozó gabonakereskedő, a Viterra egybeolvadása lesz, ami kész tényként kezelnek a piacon, a hivatalos bejelentés napok-órák kérdése csupán. 

Amint arról a Világggazdaság pénteken beszámolt, a fúzióval egy 25-30 milliárd dolláros piaci értéket képviselő terménykereskedelmi óriás jöhet létre, dobogós helyet bérelve magának ebben a szegmensben. Kell is a pénz a Glencore-nak, hiszen újabb a rohamot indít a kanadai Teck Resources bányatársaságért. 

Nem először, de az eddigi próbálkozásait sikerrel verték vissza, így következhet a 23 milliárd dolláros szappanopera legújabb epizódja, amelyben a Glencore a kanadaiak szénbányászati üzletágára vetett szemet, és ez ügyben konstruktív tárgyalásokat folytatnak a felek. A Tecket is érdekli az üzlet, mert a miután a szénport levakarta magáról, végre az ipari fémek bányászatára koncentrálhat. 

A nyersanyagoknál a lítium, a réz és a nikkel a király, az elektromos átállásban kulcsfontosságú fémek piacán olvadáspont körüli hőmérséklet uralkodik, mindenki vesz minden mozgathatót 

– bár a volumenek itt alacsonyabbak alakulnak. Az autógyártók felfedezték, hogy elemi érdekük az akkumulátorgyártáshoz szükséges alapanyag-beszerzési források hosszú távú biztosítása, és ennek a legkézenfekvőbb módja, ha részben vagy egészben bányatársaságot vesznek maguknak. 

Ezen mesterkedik Artem Volynets, az orosz Ruszal alumíniumipari óriás egykori vezére is, akinek saját, a londoni tőzsdén jegyzett akvizíciós társasága, az ACG Acquisition Co. egymilliárd dollárral a zsebében zsákmányvadászatra indult Dél-Amerikába. Elsősorban réz- és nikkelbányákat vásárolnának – erősítette meg a Bloombergnek a cég.

Minsk,,Belarus,-,September,05,,2018:,The,Homepage,Of,The
A Nasdaq története legnagyobb felvásárlását hajtja végre az Adenza átvételével.
Fotó: Shutterstock

Bár a hétfők az M&A piacon a hétvége meghosszabbítását szokták jelenteni kevés üzletkötéssel, ezúttal más a helyzet. A fentieken kívül konkrét megállapodás született az elektronikus tőzsdét üzemeltető Nasdaq és a Thoma Bravo között az utóbbi portfóliójába tartozó Adenza pénzügyi szoftverszolgáltató megvásárlásáról. A Nasdaq készpénzben és részvényekkel rendezi a 10,2 milliárd dolláros vételárat.

A KKR & Co. amerikai befektetési társaság pedig 23 milliárd euróra emelte a Telecom Italia vezetékes hálózatára tett ajánlatát, 

és ezzel vélhetően kiüti a nyeregből az olasz állami befektetéseket kezelő Cassa Depositi e Prestitit, bár miután Róma a gerinchálózatot stratégiai vagyonként kezeli, ha akarja, meg is vétózhatja az üzletet. Jóval kisebb volumenű biznisz készül a svájci Georg Fischer és a finn Uponor Oyj vízvezeték-berendezéseket gyártó vállalat között, előbb 2,1 milliárd euróra emelte az ajánlatát, amellyel talán révbe is ér.