Közélet

Otthonmaradásra szólította fel a lakókat Moszkva polgármestere - közelednek a Wagner-zsoldosok

Munkaszüneti napnak nyilvánította a hétfőit Moszkva polgármestere és egyéb szigorítások is életbe léptek.

Moszkva polgármestere szombat délután jelentette be, hogy hétfőn "munkaszüneti nap" lesz, és arra kérte az embereket, hogy korlátozzák a városban való mozgásukat, mivel a főváros felkészül a Wagner-lázadás esetleges következményeire - közölte a BBC.

26th St. Petersburg International Economic Forum
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Korábban az orosz hatóságok "terrorizmusellenes műveletet" jelentettek be Moszkva városában, a moszkvai régióban és a délre fekvő Voronyezsi régióban.

Ez számos különleges hatáskört biztosít a hatóságoknak, többek között:

  • Az emberek és a közlekedés korlátozása
  • A kommunikáció figyelése vagy korlátozása
  • Személyek és járművek átvizsgálásának joga
  • Szükség esetén a lakosság evakuálása

"A helyzet nehéz" - mondta Moszkva polgármestere a Telegramon közzétett nyilatkozatában.Hozzátette: elképzelhető, hogy a város egyes utait vagy környékeit lezárják a forgalom elől. Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere arra kérte a moszkvaiakat, hogy "lehetőség szerint tartózkodjanak a városban való utazástól".

Pénteken a Kreml és a Wagner zsoldoscsoport közötti feszültség nyílt konfliktussá fajult, miután Jevgenyij Prigozsin kijelentette: „Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” A Wagner csoport vezetője szerint a hadsereg rakétákat lőtt ki a bázisaikra, sok embert megölve. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Prigozsin – aki értelmezésük szerint fegyveres lázadásra szólított fel – fenyegető kijelentéseire reagálva bűnügyi vizsgálatot indított.

Szombat reggelre az oroszországi Rosztovban elfoglalták a közigazgatási épületeket, Moszkva is terrorellenes intézkedéseket vezetett be a Wagner csoport vezetőjének fenyegetései miatt. Putyin beszélni fog.

Az orosz védelmi minisztérium azt mondta a Wagner harcosoknak, hogy becsapták őket, és bűnözői kalandokba keveredtek. Vlagyimir Putyin orosz elnök az ország és az emberek hátba szúrásának, hitehagyásnak nevezte a fegyveres lázadással kapcsolatos helyzetet.

 

Jevgenyij Prigozsin wagner intézkedés Moszkva
Kapcsolódó cikkek