Megdöntötte éves csúcsát a árfolyama: a legnagyobb kriptodeviza jegyzése a múlt hét végén elérte a 31 410 dolláros árfolyamot is, négyszáz dollár javítva az elmúlt egy év alatt mért csúcsértékén. A bitcoin árfolyama több mint nyolcvan százalékot erősödött az idén, de még így is messze elmarad a 2021-ben beállított 69 ezer dolláros rekordárfolyamától.

Bitcoin,Mining,Concept,,Digital,Money
Fotó: Shutterstock

A bitcoin ilyen mértékű szárnyalása már csak azért is különösen érdekes, mert az amerikai hatóságok soha nem látott mértékben léptek fel az elmúlt hetek során a két legnagyobb kriptotőzsde, a Binance és a Coinbase ellen, amelytől a szakértők azt várták, hogy hosszú távon mélyrepülésbe taszítják a szektort. 

A gyengélkedésre átmenetileg sor is került, a BlackRock ETF-engedélykérelme, majd a többek közt a Fidelity és a Charles Schwab pénzügyi óriás által támogatott EDX Market digitális piactér létrejötte, a JPMorgan blokklánctörekvései és a Deutsche Bank kripto felé nyitása sokkal erősebbnek bizonyult, 

és éves csúcsa megdöntéséig űzték a bitcoin árfolyamát.

A legnagyobb kriptodeviza elmúlt napok során elkönyvelt ralijával kapcsolatban érdekes, hogy a piacvezető kriptotőzsde, a Binance globális kriptokereskedelemben való piaci részesedése egyéves mélypontra, a januári 66-ról 56 százalékra esett, rámutatva ezzel a hatósági razziák kedvezőtlen hatásaira. A Binance amerikai leányvállalatának a lefedettsége gyakorlatilag nullára zuhant az SEC eljárása nyomán, de az euróban lebonyolított kereskedési volumen is drasztikusan megcsappant.

A rossz hírek nyomán a Binance saját tokenje nagyot vesztett az értékéből, a bitcoin árfolyamára mindez ugyanakkor csak minimális negatív hatást fejtett ki.

A bitcoin számára kedvezően, a Binance tokenje számára fájdalmasan alakul az esztendő.

A Binance piacvesztésével párhuzamosan a másik perbe fogott a Coinbase forgalma is beszakadt, az év eleji 7,6 százalékról 6,8-re módosítva a vállalat piaci lefedettségét.

A Binance-hez és a Coinbase-hez hasonló centralizált kriptotőzsdék hatalmas nyomás alá kerülnek a közeljövőben a hagyományos pénzügyi szereplők betörése és a decentralizált piacok térnyerése miatt

 – fejtette ki Alex Svanevik, a Nansen kriptoelemző cég vezérigazgatója.

Kétéves csúcson jár a bitcoin kriptopiaci dominanciája

A legnagyobb kriptodeviza árfolyamát alaposan megrángatták az elmúlt hetekben, a piaci súlya mégis kétéves csúcsára nőtt.

Strahinja Savic, az FRNT Financial elemzője kiemelte: a bitcoin kilátásait a kriptotőzsdék vesszőfutása hosszú távon sem valószínű, hogy nagy mértékben befolyásolja, mivel a tartósan magas inflációs környezet, a bankpánikok, a dollár tartalékdeviza-szerepének gyengülése, a nehéz gazdasági helyzet és a hagyományos piaci szereplők megjelenése a kriptopiac létjogosultságát erősítik.