A Volvo elfogadja a Tesla NACS nevű töltési szabványát, így a svéd cég elektromos járműveit vezető sofőrök hozzáférhetnek 12 ezer Tesla Superchargers adapterrel ellátott töltőállomáshoz az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban. A vállalat 2025-től kezdve a Tesla-féle töltőportot is szabványossá teszi járművein a három országban – írja a Reuters. A megállapodással a Volvo az első európai autógyártó, amely átveszi a technológiát.

Tesla Supercharger charging stations
Symbolic photo on the subject of electromobility. Tesla Supercharger charging stations are being installed at a construction site at a motorway service area. Bitterfeld, 06.04.2023 (Photo by Thomas Trutschel / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Thomas Trutschel / AFP

A döntés újabb győzelem cégének. Múlt héten a BTC Power bejelentette, hogy jövőre a Tesla szabványát is hozzáadja elektromos járműtöltőihez, mindössze néhány nappal azután, hogy a Ford és a General Motors a technológia átvételével sokkolta az iparágat. Az elektromos járműveket gyártó Rivian szintén elfogadja a szabványt. Texas korábban közölte, hogy megköveteli az államilag támogatott töltőállomásoktól a NACS használatát. A Hyundai is fontolgatja, hogy autóit kompatibilissá teszi a Tesla szabványával.

A Fehér Ház, amelynek célja, hogy több százezer töltő telepítését ösztönözze, ebben a hónapban közölte, hogy a Tesla-csatlakozókkal ellátott elektromos töltőállomások több milliárd dollárnyi szövetségi támogatásra lennének jogosultak, ha CCS-csatlakozási lehetőséget is kínálnak. A töltőgyártók és a CCS-üzemeltetők, például az EVgo és a Chargepoint, bizonyos aggályok ellenére siettek bejelenteni a NACS hozzáadását. A lépéssel az iparág közelebb kerül az univerzális töltőhálózathoz.

Musk vállalata tudhatja magáénak a legnagyobb amerikai töltőhálózatot, a Tesla szupertöltői az Egyesült Államokban lévő összes gyorstöltő mintegy 60 százalékát teszik ki. Ennek a hátterében az áll, hogy az elektromosautó-gyártók többsége nem épített ki hálózatot, mivel azok telepítése és fenntartása tetemes beruházást igényel, egyelőre korlátozott megtérülés mellett.

Lehúzta a Teslát a vételi cetlijéről a Goldman Sachs

Vételről semlegesre minősítette le a Teslát a Goldman Sachs, ám egyidejűleg a célárát 185 dollárról 248 dollárra emelte. Az amerikai nagybank elemzői főként a papír év eleje óta tartó hatalmas ralijára reagáltak, melynek során 108 dollárról június 20-ig 274 dollárig száguldott, majd erről a relatív csúcsról a pénteki zárásra 257 dollár alá gyengült a kurzus.