Pénz- és tőkepiac

Nagy napok várnak a forintra, közelít a lélektani határhoz

A Standard and Poor’s adta meg a startjelet, majd az amerikai inflációs adat lódította tovább a kurzust. A múlt heti pánikeladások után az utóbbi napokban tolongtak a vevők a forintpiacon.

Kemény korrekciós hetet zárt a forint. Az euró-forint kurzusa a múlt pénteki 384,80-os zárás után ezt a hetet 373,70-os szinten zárta. Így az egyhetes forintgyengülést egész heti forinterősödés követte. Igazi meglepetést azért nem okozhatott a korrekció ténye, mert az előző heti gyengélkedés a Standard and Poor’s hitelminősítése előtti aggodalmakat tükrözte. Ám az idei második körös felülvizsgálat BBB mínusz kategóriában hagyta a magyar szuverén adósságot, stabil kilátással. Erre hétvégén nem tudtak reagálni a piacok, ezért már a hétfői tőzsdenyitást is nagy várakozás övezte. Sokkal érdekesebb a korrekció mélysége.

Rolled,Up,Hungarian,Forint,20000,Forint,Banknote,Ferenc,Deák.,Forint
Rolled up Hungarian forint 20000 forint banknote Ferenc Deák.
Fotó: Shutterstock

A hitelminősítést követő várakozás hétfőn beigazolódott. 

Az előző heti pánikeladások után megnyugodott a forintpiac, s az eladókat kiszorították a vevők.

Mondhatni, a technikai és a fundamentális tényezők egymást erősítették, amennyiben az euró-forint grafikonján már múlt pénteken megjelent egy fordulós gyertyaalakzat, ráadásul a pánikban túladottá vált a forint, vagyis a piac szinte csak az S&P minősítésének startjelére várt. 

Az euró-forint kurzusa már hétfőn fontos támaszt tört le 382,50-nál. A következő nagyobb technikai megálló 377,20-nál adódott, ami egy korábbi kitörési szint volt, egyúttal Fibonacci-szint is, ezért arra lehetett számítani, hogy 

itt megtörhet a korrekció első hulláma. 

Hogy nem így történt, abban nagy szerepe volt hét közepén megjelent hűvös amerikai inflációs adatnak. Amiből a piacon azt a következtetést vonták le, hogy a Fed kisebb eséllyel emel kamatot, és 

a dollár gyengülhet, ami kedvez az eurónak és a feltörekvő piaci devizáknak, 

köztük a forintnak is. Az euró-forint már szerdán letörte ezt a támaszt is.  

A következő, 375-ös támasz inkább csak lélektanilag volt fontos, ezért nem meglepő módon ezt is átlépte a kurzus. Hétvégére a 30 napos és az 50 napos mozgóátlagok által meghatározott támaszzóna került képbe. Bár pénteken volt egy kis bizonytalanság, a 375 visszatesztje, ám a 375 alatti zárás nyitva hagyta az utat a további forinterősödés irányába. 

 

Az euró-forint árfolyamának heti mozgása

Hasonló mozgást láthattunk a dollár-forint árfolyamában is. Az amerikai inflációs adat után 

elementáris erővel törte le a dollár-forint kurzus a 30 és az 50 napos mozgóátlagot,

majd még egy Fibonacci-szintet is leütött 333,72-nál, s 332,50-nál zárta a hetet.  

Technikai alapon 

még van tere a forint erősödésének az euróval szemben,

legalább a most képbe került, mozgóátlagok által kifeszített 372–373-as támaszzónáig, de a júniusi kitörési szint, a 370-es lélektani határ sincs messze. 

A jövő hét derekán adhatnak impulzust az amerikai munkanélküliségi adatok, a fogyasztói bizalom alakulása és a feldolgozóipari kilátásokra utaló philadelphiai Fed-index, amelyek a dollárra gyakorolt hatásuk révén mozgathatják meg az euró és a forint piacát. 

 

forint korrekció euró forint Fed dollár forint
Kapcsolódó cikkek