Az első negyedévben a japán állami nyugdíjalap (GPIF) 10,3 ezermilliárd jen (72 milliárd dollár) befektetési nyereségre tett szert, mellyel 5,41 százalékkal, 200 ezermilliárd jenre (1,39 ezermilliárd dollár) növelte az általa kezelt tőke nagyságát. Az alap több mint két éve nem könyvelt el ennyire erős negyedévet, melyhez a hátszelet a tőkepiacok szárnyalása szolgáltatta.

Fotó: AFP

A nyugdíjalap növekedésének dandárját a tengerentúli részvények adták, a portfólióban szereplő külföldi papírok 8,2 százalékot erősödtek. Az alap kezelői a japán részvényekkel sem fogtak mellé, ezek 7 százalékkal növelték értéküket, nagyban hozzájárulva a nyugdíjalap bővüléséhez.

A GPIF befektetési szakértői a kötvénypiacokon is megtalálták a számításaikat: a japán kötvénypiacon 2,1, míg a külföldi adósságparketten 4,3 százalékos nyereséget hoztak össze.

A világ legnagyobb nyugdíjalapja összetételét tekintve szinte teljesen kiegyensúlyozottnak mondható: 26,79 százalékban áll japán kötvényekből, 24,50 százalékban japán részvényekből, 24,39 százalékban külföldi kötvényekből és 24,32 százalékban külföldi részvényekből.

A ragyogó első negyedéves teljesítménnyel az alap sikeresen visszaszerezte az elmúlt négy veszteséges negyedév során elvesztett 9 ezermilliárd jennyi (63 milliárd dollár) tőkéjét is.

A szovjet összeomlás kora óta nem látott béremelés jöhet Japánban

A japán cégek az elmúlt 30 év legnagyobb béremelésére készülnek, ami jótékony hatással lehet a fogyasztásra. Mindez arra késztetheti a japán jegybankot, hogy felhagyjon laza monetáris politikájával.

Mivel a japán üzleti év áprilistól márciusig tart, az alap az éves teljesítményéről is számot adott: a GPIF a lezárt pénzügyi évben összesítve 1,5 százalékkal tudta növelni eszközállományát, ami az 1,8 százalékos külföldi és 5,5 százalékos japán részvénynyereségből, illetve az 1,7 százalékos japán és a 0,1 százalékos külföldi kötvényveszteségből állt össze.