Történelmi rekordot jelentő 14,1 milliárd dollárra nőtt az American Airlines (AA) második negyedéves bevétele. A légitársaság üzemi eredménye eközben a tavalyi év azonos időszakához mérten több mint kétszeresére, 2,2 milliárd dollárra bővült, ami 15,4 százalékos üzemi marzsot jelentett a vállalat számára.

Airlines Face Challenges Amid Surging Summer Travel And 5G Deadline
Történelmi negyedéven van túl az American Airlines.
Fotó: AFP

Az American Airlines második negyedéve nemcsak pénzügyi, hanem utasforgalmi oldalról is történelmire sikerült: a légitársaság ugyanis még soha nem ért el olyan magas járatteljesítési arányt, mint a legutóbbi negyedévben.

Az időszakot a vállalat 14,9 milliárd dollárnyi szabad készpénztartalékkal zárta.

Az American Airlines második negyedéves nyeresége a tavalyi 476 millió dollárról 1,34 milliárd dollárra nőtt, az egy részvényre jutó eredmény pedig 0,73 dollárról 2,05 dollárra ugrott.

A légitársaság teljesítménye nem csak a tavalyi év azonos időszakában elért eredményeket, de az elemzői előrejelzéseket is alaposan lekörözte: a szakértők 13,73 milliárd dolláros bevételvárakozására közel 400 millió dollárt vert rá, míg az egy részvényre jutó eredménynél (EPS) jósolt 1,59 dolláros adatot több mint 28 százalékkal haladta meg.

Az American Airlines árfolyama 2023-tól
Felfutó pályán jár az American Airlines árfolyama

Az AA vezérigazgatója, Robert Isom kiemelte:

Vállalatunk teljesítménye történelmi magasságokban jár, ebben nagy szerepe volt az elmúlt időszakban lezajlott flottafiatalítási programunk végrehajtásának, valamint globális lefedettségünk további növelésének.

A légitársaság a második negyedévben közel félmillió járatot indított útnak, amelyek 86 százalékos átlagos kihasználtság mellett üzemeltek. 

A negyvenszázalékos béremelésre már a pilóták sem tudtak nemet mondani

Teljes a munkabéke a három legnagyobb amerikai légitársaságnál: az American és a Delta után a Unitednél is elfogadták a vezetés vaskos béremelési ajánlatát, így a nyári repülési csúcsszezon sikerét jelenleg nem veszélyezteti semmi.

A vállalat vezetősége a kimagasló teljesítmény láttán a teljes évre vonatkozó, egy részvényre jutó eredménykilátását az eddigi 2,5–3,5 dolláros értékről 3,00–3,75 dollár közé emelte.