A BUX index ugyan augusztusban több alkalommal mindenkori csúcsot döntött, de ez nem változtatott azon a tényen, hogy a hazai vezető részvényei továbbra is alulárazottnak tekinthetők – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési osztályának vezetője. 

Budapest 2023.06.21.Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 33. születésnapja és részvényeinek tőzsdei bevezetése.foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
Nincs szó tőzsdei buborékról, a megtermelt profithoz képest olcsók a magyar részvények. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A BUX-ban a legnagyobb súllyal szereplő részvények közül a Telekom és az OTP Bank papírjai drágultak idén a legtöbbet, a távközlési szolgáltatónál sokat nyomott a latban az mértékéhez igazított árképzés (amely a profitszámokban és az árfolyamban is jelentkezik), illetve a részvény-visszavásárlási aukció, a pénzintézetnél pedig a sikeresen végrehajtott akvizíciók beárazását láthatjuk az árfolyamban – fűzte hozzá a vezető elemző. Ráadásul az OTP-részvények árazása (előremutató P/E) a történelmi átlag alatti, a bank papírjai emellett a nyugati-európai és az amerikai szektortársakhoz képest is olcsók. 

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az OTP részvényei úgy erősödtek idén már több mint 40 százalékot, osztalékkal együtt pedig 50-et (igaz, egy rendkívül nyomott árfolyamú tavalyi bázisról), hogy a magyar hitelkereslet az első fél évben erősen visszafogott volt, talán a jelzáloghitelezésben valami minimális javulás várható a következő hónapokban- de érdemi előrelépés valószínűleg csak akkor, ha a hitelkamatok 10 százalék alá mérséklődnének. 

Centikre az éves csúcstól az OTP-részvény – elment a hajó, vagy még érdemes beszállni?

Idén 40 százalékos árfolyam-emelkedést produkáltak az OTP-papírok, a tavaly októberi szinthez képest pedig majdnem dupláztak. De még így is van tér fölfelé.

Le Phuong Hai Thanh hozzáfűzte: a magyar papírok relatív értékeltségének sokat segítene, ha a magyar hosszú hozamok tovább csökkennének, 

itt viszont már belép a képbe a költségvetésben rejlő kockázati faktor, vagyis könnyen lehet, hogy a hozamok nem süllyednek olyan szintre, amelyet a fundamentumok indokolnának. 

A Concorde vezető elemzője szerint ha a BUX képes lehet újabb rekordokat dönteni, az emelkedést minden bizonnyal az OTP-papírok vezetik majd, a Telekom is kedvelt ugyan a befektetők körében, de a BUX-ban lévő súlya csekély.

 

Kivesézték a magyar blue chipek árfolyamkilátásait a KBC Securities elemzői is. Úgy látják, a magyar papírok masszív felülteljesítők, és nem tűnik úgy, hogy megállna a lendület. Szinte az összes blue chip erős teljesítményt nyújt, igaz, volt honnan visszajönniük a feltörekvő piaci eszközöknek. Ami óvatosságra inthet, hogy több nyugat-európai index (CAC 40, DAX) megtorpant, miután megdöntötte idén a mindenkori rekordját. Az OTP-vel kapcsolatban a KBC elemzői kiemelték, hogy a bankot érintő kockázatokat beárazta a piac, inkább a pozitív hírek kerülnek előtérbe: a menedzsment közel 20 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést vár, a befektetők hozamelvárása (amit a hazai hosszú hozam mellett az országkockázati felár befolyásol) ennél valamivel alacsonyabb, tehát nem indokolatlan, hogy sajáttőke-érték felett forognak a részvények (a P/BV érték a keddi árfolyam alapján 1,2), vagyis messze nem drágák a hazai nagybank részvényei. 

A vezető részvények közül a második legjobb teljesítmény idén a Telekomé, s a szektort sújtó többféle miatt a legizgalmasabb sztori a BÉT-en. Egyrészt a nagyot emelkedő árfolyam még a közelében sincs az aktuális céláraknak, a KBC fair értékbecslése például 590 forint, másrészt a társaság várhatóan jövőre és 2025-ben is árat emel, amennyit az infláció lehetővé tesz. Ezek az áremelések pedig bőven kompenzálják a Telekom költségeinek (energia) növekedését.   

A Mol- és a Richter-részvények kissé kikerültek a befektetői fókuszból, az olajtársaság papírja az osztalékcetli leesése óta nem talál magára, közben pedig merőben más az olaj- és gázpiaci helyzet, mint tavaly, most például csak 17 dollár az Ural-Brent spread, ami rontja a Mol finomítói marzsait. 

A folyamatos csúcsdöntések Európa éllovasai közé reptették a BUX-ot

A BUX már 30 százalékkal tartózkodik magasabb árfolyamon, mint az év elején, pedig sokáig – az erős forint miatt – szembeszélben küzdött.