Az Apple beszállítója, a Foxconn hétfőn közölte, hogy 1 százalékkal csökkent a második negyedéves nettó profitja, mivel szerinte a globális gazdasági nehézségek csökkentették a szórakoztatóelektronikai termékek iránti keresletet – írta a Reuters.

Signage at the Hon Hai Precision Industry Co. headquarters in New Taipei City, Taiwan, on Wednesday, Aug. 10, 2022. Taiwan wants to force Foxconn Technology Group to unwind an $800 million investment in Chinese chipmaker Tsinghua Unigroup, the Financial Times reported, citing unidentified people familiar with the matter.
Fotó: Lam Yik Fei / Bloomberg via Getty Images

A tajvani vállalatnak, amely a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, az áprilisi–júniusi negyedévben a nettó profitja 1,03 milliárd dollárra csúszott az előző év azonos időszakához és az akkor bejelentett 1,04 milliárd dollárhoz képest.

Az 1 százalékos csökkenés azonban sokkal jobb eredmény volt, mint az elemzők által előre jelzett 800 millió dolláros bevétel.

A Foxconn részvényei a hétfői eredmények előtt 1,4 százalékkal emelkedtek, szemben a piac 1,3 százalékos esésével. A vállalat idén a tőzsdén sokkal jobban teljesített, év eleje óta az árfolyama mintegy 10 százalékkal erősödött.

 

A Foxconn szerint azonban a fogyasztói elektronikai cikkek piaca a harmadik negyedévben tovább fog gyengülni az előző évhez képest – ez az okostelefonokat is érinteni fogja, amelyek a vállalat bevételének mintegy felét teszik ki.

Emiatt a július–szeptemberi negyedévre a gyártó az összbevételben is enyhe csökkenést lát, az egész éves előrejelzésében pedig már nem a korábbi stagnálást, hanem további gyengülést lát.