A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártójára, az Apple egyik legfontosabb beszállítójára, a Foxconn közölte, hogy a bevétele márciusban 21,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és 13,14 milliárd dollárt ért el.

Signage at the Hon Hai Precision Industry Co. headquarters in New Taipei City, Taiwan, on Wednesday, Aug. 10, 2022. Taiwan wants to force Foxconn Technology Group to unwind an $800 million investment in Chinese chipmaker Tsinghua Unigroup, the Financial Times reported, citing unidentified people familiar with the matter.
Fotó: Lam Yik Fei/Bloomberg via Getty Images

Az első negyedévben a bevétel 3,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest és 48 milliárd dollárt tett ki. A tajvani vállalat közölte: a második negyedévre vonatkozó kilátások várhatóan negyedéves és éves összehasonlításban is zsugorodni fognak. A cég ezt azzal magyarázta, hogy visszaesett az elektronikai termékek, főleg az okostelefonok iránti kereslet. A vállalat május 11-én számol be az első negyedév végleges eredményeiről  – írja a Reuters.

A Foxconn tavaly azzal került a hírekbe, hogy csengcsoui üzemében többször is fellázadtak a dolgozók a járványvédelmi intézkedések és a rossz körülmények miatt, végül a vállalat kénytelen volt meghátrálni, ahogy Peking is búcsút mondott a zéró-Covid-politikának. Sőt, az is kiderült, hogy a kínai kommunista párt vezetői a Foxconn alapítójára hallgatva kezdték kivezetni a szigorú járványvédelmi intézkedéseket. A csengcsoui gyárban történt zavarok miatt tavaly kevesebb iPhone 14 került került az üzletek polcaira, és az is felmerült, hogy a cég elhagyja Kínát, jóllehet egy 200 ezres üzem áttelepítése aligha lenne egyszerűen és olcsón megoldható. Elemzők szerint a Foxconn szereli össze az iPhone-ok mintegy 70 százalékát, és más területeken is érdekelt. 

Óriásüzemet épít Indiában az Apple-készülékek gyártója

A tajvani Foxconn Technology India déli részén, Telangana államban fog üzemet építeni és elektronikai cikkeket gyártani. Az erről szóló megállapodást a Foxconn elnöke, Young Liu és K. Chandrasekhar Rao, Telangana állam miniszterelnöke írta alá. Az indiai körúton lévő Liu a hét elején Narendra Modi miniszterelnökkel is találkozott.