Pénz- és tőkepiac

Cserbenhagyásos gázolás áldozata lett a forint

Legázolta az egész közép-európai devizapiacot az elmúlt egy hétben a zloty, a lengyel jegybank hatalmas kamatcsökkentését követően, majd szerdán egy kormányzati nyilatkozat hatására már erősödött. A forint azonban ezúttal csak vonakodva követte.

Miután az elmúlt egy hétben letarolta a közép-európai devizákat, szerdán egy kormányzati interjú hatására már visszanyerte korábbi ereje egy részét a zloty. A forint azonban ezúttal csak vonakodva követte. 

Polish,Zloty,Next,To,Hungarian,Forints.,Relationships,Between,The,HungarianPolish zloty next to Hungarian forints. Relationships between the Hungarian and Polish economy.
Fotó: Kamil Zajaczkowski

A zloty azért zuhant hatalmasat, mert egy héttel ezelőtt a lengyel központi bank, az NBP elindította a kamatcsökkentéseket a régiónk legnagyobb gazdaságában, méghozzá mindjárt egy hatalmas lépéssel, amiből a piaci résztvevők egy része azt olvasta ki, hogy az egész régió elindult a sebes monetáris lazítás útján.

Miután azonban alig több mint egy hét alatt a zloty árfolyama 4,46 környékéről 4,69 közelébe zuhant ez euróval szemben, kedden délután már konszolidálódott, majd a visszapattanó mozgást felgyorsította egy nyilatkozat, amely arra utalt, hogy az egy hónap múlva tartandó választásokra készülő kormány nem örül a zloty gyengülésének.

Kivágták a kamatot a zloty alól a lengyel jegybankárok, a forint is ettől zuhant

2023. szeptember 6.: a lengyel zloty a forintot is magával rántotta. Már 390 forint felett is járt az euró.

Az NBP kamatainak csökkenése elvileg segíthet a lelassult gazdaságnak, és ezen keresztül a kormánynak, a drasztikus első lépés azonban az adminisztráció számára nem kívánatos hatást fejtett ki a zlotyra. Pawel Borys – az állami fejlesztési alap elnöke és a gazdaságpolitika egyik fő irányítója – azt nyilatkozta a Bloombergnek, hogy megvannak az eszközeik a zloty visszaerősítésére az optimálisnak tartott 4,4 és 4,6 közti sávba.

European Economic Congress In Katowice
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP

Ezt követően a zloty csakugyan majdnem vissza is erősödött a megjelölt tartományba, a szerdai helyi piaczárásra 4,6075 környékére, 1 százalék körüli napi nyereséggel. Követte a cseh korona is, amelyet a zloty hatása korábban egészen kilenchavi mélypontig taszított, és a kedd esti 24,593 környéki szintekről 24,417 környékére erősödött vissza, ami több mint félszázalékos nyereség.

A zloty mozgása az euró ellenében a szeptember 6-i kamatcsökkentés előtt, és azóta. Forrás: Stooq

Ezzel szemben a forint 384 környékén ragadt az euróval szemben, feleakkora terepet nyerve vissza, mint a korona. Még így is vastagon a forint a régió legjobban teljesítő devizája az idén, mintegy 4 százalékos nyereséggel az eurókeresztben.

A forint csak valamivel gyengébb az euró ellenében a kitérő ellenére is, mint egy hónapja. Forrás: Stooq

A bizonytalanság fennmarad, egyáltalán nem biztos, hogy a lengyelek képesek lesznek megfékezni a zloty gyengülését a választások körüli hetek erőteljes híráramában. A következő kulcsesemény a régiós devizák számára az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése és sajtótájékoztatója, amely ha a dollár előretörését hozza, az nem kedvező a zloty-korona-forint lej számára. Tulajdonképpen egy szigorú hangvételű EKB-ülés sem feltétlenül lenne kedvező, hiszen újra ráirányíthatná a figyelmet a közép-európaiak csökkenő kamatelőnyére. 

vagy Két fal közé szorulva várják a piacok az EKB kamatdöntését

Az Európai Központi Banknak úgy kellene legyőznie a vártnál ellenállóbb inflációt, hogy közben nem löki recesszióba a már alapvetően is remegő lábakon álló európai gazdaságokat.

 

 

forint zloty lengyel választás árfolyam piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek