A potenciálisan október 1-jétől bekövetkező amerikai kormányzati leállásnak számos drámai következménye lenne, és egyelőre nem sok jel mutat rá, hogy az amerikai törvényhozásnak sikerülne elfogadnia időben a költségvetést.

Dollar,Money,And,American,Flag.,Bankrupt,Man,Counting,Money,Cash.
A dollár erején az amerikai kormányzati leállás réme sem fog ki. Fotó: Shutterstock

Elég arra gondolni, hogy – amint egy amerikai kormányzati tisztviselő a Reutersnek elárulta – határozatlan időre felfüggesztenék a kritikus fontosságú foglalkoztatási és inflációs jelentések közzétételét, már a szeptemberi adatok sem látnának napvilágot.

Ez a megközelítés változást jelent a legutóbbi, 2018 decembere és 2019 januárja közötti kormányzati leálláshoz képest, amely nem érintette a munkaügyi minisztériumot, és így lehetővé tette a foglalkoztatási adatok megjelentetését.

Leállás esetén továbbá késne a szeptemberi kiskereskedelmi eladásokról, a megkezdett lakásépítésekről és az új lakások eladásáról szóló jelentések közzététele is. A leállás időtartamától függően a harmadik negyedévi október végén esedékes első becslésének közzététele is elmaradhat.

Folytatható a sor a tartós fogyasztási cikkek új megrendeléseire, az előzetes gazdasági mutatókra, a fogyasztói kiadásokra, a jövedelmekre és a Fed tisztviselői által szorosan figyelt kulcsfontosságú inflációs adatokra vonatkozó szeptemberi jelentésekkel is, amelyek szintén csúsznának.

Mindennek következtében a kulcsfontosságú döntések meghozatalakor az amerikai jegybank, azaz a Fed döntéshozóinak, sőt a befektetőknek, a vállalkozásoknak és az átlag amerikaiaknak is vakon kellene létfontosságú döntéseket hozniuk.

A Fed viszont – mivel önfinanszírozó – továbbra is közzétehetné a szokásos adatokat, politikai nyilatkozatokat és egyéb jelentéseket, tehát például október 11-én nyilvánosságra hozhatja a szeptember 19–20-i kamatdöntő ülése jegyzőkönyvét, csakhogy adatok híján nehezen hozhatnak majd újabb döntéseket.

Paradox módon az amerikai kormányzati leállás lehetősége mégis a dollár malmára hajtja a vizet.

Az amerikai állampapírok kurzusa ugyanis zuhan – a többi kötvénypiacot is magukkal húzva –, mivel a közelgő leállás fényében egyre valószínűbbé válik, hogy az amerikai költségvetési pazarlás felpörgeti az újabb kötvénykibocsátásokat.

A Fed pedig eltökélte, hogy a kamatlábakat tartósan magasan tartja, ezért a befektetők a zöldhasún kívül nemigen találnak más búvóhelyet.

Az állampapírok árfolyamcsökkenése azért tereli a dollár felé a keresletet, mert a hozamnövekedésen keresztül egyre kecsegtetőbbé teszi az amerikai devizát.

A kötvényekből korábban bevásárló befektetők eközben már a harmadik egymást követő évben kénytelenek példátlanul nagy veszteségekkel szembenézni, hiszen a 25 500 milliárd dolláros állampapírpiac folyamatosan nyomás alatt van. Sújtják a likviditási aggodalmak, az egyre szigorodó Fed-politika, a megnövekedett amerikai államkötvény-kibocsátások, de a befektetők határidős piacokról való kiszorulása is növekvő volatilitással jár.

Az amerikai dollár egyszerre magas hozamú és mégis biztonságos menedék, ami egy szokatlan kombináció

– mondta a Bloombergnek Andrew Ticehurst, a Nomura kamatstratégája.

Hozzáfűzte: 

Arra számítunk, hogy a dollár erősödése folytatódik, mivel az amerikai növekedési előny, a magasabb kamatlábak és a várható további kockázatcsökkentő lépések mind felfelé hajtják a zöldhasút.

A Bloomberg azonnali dollárindexe kedden is emelkedett Ázsiában, és szeptemberben már több mint 2 százalékkal került feljebb, míg az alternatív biztonsági befektetések többnyire veszteséget termeltek.

A globális államkötvénypiacok az elmúlt egy év legrosszabb hónapja felé bukdácsolnak, a japán jen és a svájci frank több mint 2 százalékos mínuszban van. Az arany is lefelé csúszik.

A ugyan szerény nyereséget ért el, ám az egész negyedévet tekintve még mindig 14 százalékos mínuszban ül.

 

A hozamok kedden új, többéves csúcsra emelkedtek, 

a tízéves amerikai kincstárjegy benchmarkja már 4,56 százalékon áll.

Közben a Moody’s Investors Service, az egyetlen jelentős hitelminősítő, amely még mindig a legjobb besorolást adja az Egyesült Államoknak, jelezte, hogy a lehetséges leállás miatt megingott a bizalma.

A Bloomberg globális államkötvény-indexe 2,9 százalékos eséssel zárhatja szeptembert, ami az elmúlt 12 hónap legkedvezőtlenebb adata.