Pénz- és tőkepiac

Nagyot megy a forint és az OTP a kamatdöntés előtt

A forintot egyebek mellett a jó folyó fizetési mérlegadat támogatja, a tőzsdén pedig az OTP-részvények remekelnek.

Gyakorlatilag borítékolható, hogy a keddi jegybanki kamatdöntés után 13 százalékon összeér az alapkamat az egynapos betéti tender kamatával. A várható kamatcsökkentésnek gyengítenie kellene a forintot, a hazai deviza azonban látványosan erősödik kedd délelőtt: az euró-forint keresztárfolyam alig egy óra alatt 391,6-ről 389,7-ig ereszkedett. A forint jó teljesítményében szerepet játszhat, hogy 

690 millió euró többlet keletkezett a folyó fizetési mérlegben a második negyedévben, ami szignifikáns, 3,3 milliárd euró javulás az egy évvel ezelőttihez képest.

Hungarian Forint Holding In Hand
Hungarian Forint Holding In Hand
Fotó: George Khelashvili

A KBC Equitas elemzői így írtak a magyar devizáról:  

Az MNB kamatdöntése kapcsán a forintra is több figyelem szegeződhet, ami nem mutatott túl sok erőt az utóbbi időszakban. Az EUR/HUF viszont egyelőre nem tudott tartósan elszakadni a 390-es szinttől, ma reggel is ennek a környékén tartózkodik a devizapár. Az erősödő dollár és a gyengébb nemzetközi piaci hangulat sem segített a forint árfolyamának, de emellett látható, hogy a forint kamatelőnye is egyre csökken, ami az EKB és a Fed szigorú kommunikációját nézve akár tovább is szűkülhet. 

Volatilis a forint piaca kedden. 

A Raiffeisen Bank szakértői pedig azt emelték ki, hogy az euró-forint devizapár továbbra is kritikus szinteken, közvetlenül 390 felett tartózkodik. A mai kamatdöntés valószínűleg nagyobb mozgásokat hoz, így a 390-es kulcsszint továbbra is a radaron marad. A piac az irányadó kamatláb további 100 bázispontos, 13 százalékra történő csökkentésére készül. Ez azt is jelenti, hogy a monetáris eszköztár ismét egyszerűbb lesz, és a további enyhítés már csak az alapkamatra vonatkozhat – vélik a Raiffeisen elemzői.

A kedd délelőtti kereskedésben remekelnek a magyar részvények is. Nagyon veszik az OTP Bank papírjait, a pénzintézet részvényeinek kurzusa 2,2 százalékkal emelkedett: újra megjelent a piacon az a pletyka, hogy az OTP Lengyelországban terjeszkedhet. A Mol részvényei stagnálnak, ami még jó teljesítménynek számít, hiszen célárcsökkentések érkeztek az olajtársaság papírjaira. A Richter részvényei 0,8 százalékkal erősödtek. 

 

forint OTP deviza kamatdöntés
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek