Azért nem érte el a 100 ezer dolláros lélektani határt a árfolyama a kriptodeviza 2021-es történelmi csúcsokat beállító ralija folyamán, mert a jelenleg bíróság előtt álló FTX kriptotőzsde-alapító Sam Bankman-Fried (SBF) a felhasználók tokenjeit jogosulatlanul tömegesen értékesítette a piacon, hogy vállalati anyagi helyzetét javítsa – állítja Joe Burnett kriptopiaci szakember.

FTX's former CEO, Sam Bankman-Fried, appears in court on federal fraud chargesNEW YORK, USA - JUNE 15: FTX Founder Sam Bankman-Fried arrives at Manhattan Federal Court for a court appearance in New York, United States on June 15, 2023. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Burnett véleményét bizonyos kriptopiaci árfolyamelemzésekre, illetve egy a napokban megjelenő tanúvallomásra alapozza, amely a Sam Bankman-Fried-perben hangzott el Caroline Ellison, az FTX-szel kapcsoltan működő tőkealap, az Alameda Research vezérigazgatójának meghallgatásán.

Ellison eskü alatt azt vallotta a bíróságon, hogy Bankman-Fried felszólította őt arra, hogy ha a bitcoin árfolyama átlépi a 20 ezer dolláros határt, 

azonnal kezdje el a felhasználók tulajdonát képező tokenek értékesítését a piacon 

– csakhogy erre sem az FTX-nek, sem az Alamedának nem volt semmilyen jogosítványa, lévén a felhasználók tudta nélkül adták el tulajdonukat.

Megkezdődött a kriptokirály Sam Bankman-Fried tárgyalása

A 2022-es kriptoválság és az FTX bukása után a cég volt vezérigazgatója most bizonyíthatja sokat hangoztatott ártatlanságát, de úgy tűnik, hogy inkább ennek ellenkezője fog igaznak bizonyulni.

Ellison vallomásában kifejtette: SBF utasítása mögött jórészt az állt, hogy mivel a vállalatcsoport pénzügyi helyzete korántsem volt rózsás, bármi áron pénzhez akartak jutni, hogy kintlévőségeiket fedezni tudják. A volt vezérigazgató szerint ez az eljárásrend már 2021-ben jelen volt a cégcsoport működésében.

Az Alameda még a bikapiac idején is fizetésképtelen volt. Úgy tűnik, hogy az FTX ügyfelek bitcoinjait és más ügyfelek eszközeit arra is használták, hogy az SBF érdekeit segítő tokeneket (FTT, Solana és Serum) vásároljanak

– fejtette ki Burnett, utalva azokra a jelentésekre, amelyek szerint Ellison cége, az Alameda 2021-ben 2,7 milliárd dolláros negatív tőkével rendelkezett.

2021 végi ralijának megtörése óta nem talált magára a bitcoin kurzusa

Az elemző véleménye szerint az FTX által generált hamis eladói nyomás nélkül a bitcoin árfolyama könnyedén elérhette volna a százezer dolláros szintet is, véleményét pedig a 2021-es rali idején született modellek előrejelzései is alátámasztják.

Az akkoriban a befektetők kiemelt figyelmét élvező PlanB szervezet Stock-to-Flow modellje azt jósolta 2021 nyarán, a 69 ezer dollárig tartó ralit megelőzően, hogy a mögöttes trendeket látva a futam vége 288 ezer dollár lehet, de még a pesszimista forgatókönyvek is 135 ezer dolláros célárról szóltak.