Pénz- és tőkepiac

Váratlan irányt vett a bitcoin a palesztin–izraeli háború kirobbanása után

A legnagyobb kriptodeviza értékvesztéssel reagált a közel-keleti geopolitikai feszültség berobbanására, kérdés, tekinthetünk-e rá ezek után is menekülőeszközként.

Megdőlni látszik az elemzők körében az elmúlt években közhellyé váló tézis, miszerint a az aranyhoz, a dollárhoz vagy éppen a japán jenhez hasonlóan menekülőeszközzé válhat a jelentős globális piaci bizonytalanságok idején. A legnagyobb kriptodeviza ugyanis eleinte gyakorlatilag semmilyen módon nem reagált, később pedig veszített értékéből a palesztin-izraeli háború kirobbanását követően, ez pedig erősen megkérdőjelezi, hogy képes lehet-e egyáltalán menedékként szolgálni a befektetők számára a bitcoin az Amerikán kívüli gondok esetében is. 

Bitcoin,,Dollars,,Euro,And,Hryvnia,On,The,Background,Of,The
Váratlan irányt vett a bitcoin árfolyama a palesztin–izraeli háború kirobbanását követően.
Fotó: Shutterstock

A bitcoin a tengerentúli bizonytalanságok idején ugyanis már bizonyított: a legnagyobb kriptodeviza a márciusi bankpánik során több mint 50 százalékot, míg az amerikai adósságplafon elérésekor előálló kormányzati patthelyzet árnyékában további 21 százalékot tudott erősödni, lekövetve, sőt, messze lekörözve ezzel még az arany ezen válságok idején elkönyvelt árfolyamemelkedését is.

A bitcoinnak a palesztin–izraeli háború kirobbanására adott válasza különösen azért érdekes, mert míg a hétvége során – a várakozásokkal ellentétben – gyakorlatilag semmilyen szinten nem mozdult meg a kurzus, a hétfő reggel már egyenesen az árfolyamcsökkenésről szólt.

A legnagyobb kriptodeviza értéke közel 0,8 százalékkal csökkent a reggeli órákban, a 28 ezer dolláros szintről egészen 27 762-ig süllyedve, miközben a hagyományos menekülőeszközök egyértelműen erősödésnek indultak.

A DXY dollárindex 0,39 százalékkal, a japán jen indexe 0,5 százalékkal, míg az arany több mint 1 százalékkal erősödött az elmúlt pár napban.

Rácáfol a piaci várakozásokra a bitcoin árfolyamának alakulása.

A bitcoin gyengélkedése már csak azért is meglepetésként szolgálhat a piacok számára, mert az elmúlt hetek kifejezetten rossz hírekkel tarkított környezetében is erősödni tudott: sem a Binance kriptotőzsde omladozása, sem pedig az FTX-tőzsdét megalapító Sam Bankman-Fried pere nem tudta megtörni a kriptopiaci befektetők lendületét. 

Második napja tart a palesztin–izraeli háború: közel ezren meghaltak, négyezernél is többen megsebesültek

Másfél nap alatt megközelítette az ezret a halálos áldoztatok száma a palesztin–izraeli háborúban, több ezren sebesültek meg, köztük sokan kritikus állapotban vannak.

 

arany izraeli háború menekülőeszköz kriptodeviza bitcoin
Kapcsolódó cikkek