A kínai mesterséges intelligencia startup, a Zhipu idén eddig 342 millió dollárt gyűjtött be a befektetől. A cégben fantáziát látott az Alibaba és a Tencent is, valamint több, elsősorban a távol-keleti országban ismert nagyvállalat és befektetőcsoport: az ételkiszállításban vezető szerepet betöltő Meituan, a Beijing Zhipu Huazhang Technology és a HongShan.

Ai,Technology,,Ai,Chatbots,Communicate,And,Answer,Questions,With,Business
Fotó: Shutterstock

Ugyanezen cégek többsége csatlakozott a Baichuan nemrégiben lezajlott 300 millió dolláros finanszírozási kampányához is. A Zhipu és a Baichuan a legismertebb kínai startupok közé tartoznak, amelyek generatív mesterséges intelligenciát fejlesztenek és céljuk, hogy felvegyék a versenyt az OpenAI által piacra dobott ChatGPT-vel – írja Bloomberg.

Az érintettek milliárdokat ölnek az MI-szolgáltatások fejlesztésébe, tükrözve a Szilícium-völgyben és az Európában tapasztalható aktivitási hullámot. Ennek köszönhetően Kína jelenleg legalább 130 nagy nyelvi modellel (LLM) rendelkezik, vagyis a világ második legnépesebb országában található az LLM-ek 40 százaléka, míg az Egyesült Államoknak 50 százalékos a részesedése, a többi ország pedig a fennmaradó 10 százalékon osztozik.

Az IDC piackutató jelentése szerint Kína mesterséges intelligenciába történő befektetései 2027-re várhatóan elérik a 38,1 milliárd dollárt és világszerte növekvő trend várható. A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít.  Tud dalokat komponálni, recepteket,  e-maileket szerkeszteni vagy fogalmakat tömören összefoglalni az interneten talált információk felhasználásával.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz chatbot is. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélküli milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák, az biztosan kijelenthető, hogy számtalan iparágban hoz változást.

Mesterséges intelligencia: már jövőre kidurranhat a lufi

Bár idén a generatív mesterséges intelligencia (MI) az egyik legforróbb technológiává vált, elemzők attól tartanak, hogy a befektetői és a felhasználói izgalom elhalványulása, a fejlesztés növekvő költségei és a szigorúbb szabályozásról szóló igények miatt már 2024-ben is behúzhatja a kéziféket az MI-szektor. A CCS Insight elemzői szerint az iparágra nagy hatással lesz a még akadályokba ütköző uniós törvénycsomag is,