BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Pharmaceutical Companies Photo IllustrationsMedical bottles and syringe are seen with Bristol Myers Squibb logo displayed on a screen in the background in this illustration photo taken in Krakow, Poland on November 10, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Újabb biotech céggel bővítette rákellenes portfólióját a Bristol-Myers Squibb

Miután a Bristol-Myers Squibb tavaly 4,1 milliárd dollárért megszerezte a rákgyógyszereket fejlesztő Turning Point Therapeutics céget, most az ugyanezen a területen dolgozó Mirati biotechnológiai vállalatot illeszti be a portfóliójába.

A Bristol-Myers Squibb 5,8 milliárd dollárért felvásárolja a rákgyógyszereket gyártó biotechnológiai céget, a Mirati Therapeuticsot, ezzel diverzifikálva onkológiai üzletágát. Az ügylethez mindkét cég közgyűlése hozzájárult, és az amerikai hatóságok már engedélyezték is – jelentette be a vevő vasárnap.

Bristol Myers Squibb's pharmaceutical plant of French group UPSA (Union de pharmacologie scientifique appliquee) is pictured in Agen, southwestern France, on March 29, 2018. (Photo by GEORGES GOBET / AFP)
Fotó: AFP

Az új rákgyógyszerekkel a Bristol-Myers ellensúlyozhatja több – jelentős forgalmat hozó – készítménye szabadalmi védettségének lejártát, illetve az emiatt a következő tíz évben várható bevételkiesést.

A New York-i székhelyű gyógyszergyártónak a Reuters szerint a generikus versenytársak megjelenése nyomán ugyanis egyszerre kell szembenéznie két vezető gyógyszere, a Revlimid vérrák elleni orvosság és az Eliquis vérhígító iránti csökkenő kereslettel.

A tüdőrák ellen fejlesztett Krazati a legértékesebb gyöngyszem

A Mirati portfóliójából különösen vonzónak találták a Krazati nevű tüdőrák elleni gyógyszert, valamint az MRTX1719 hatóanyagot, amely szintén a tüdőrák bizonyos típusai ellen vethető be – árulta el a Bristol-Myers menedzsmentje. 

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal decemberben engedélyezte a Krazatit a felnőttek előrehaladott tüdőrákjának kezelésére. A biotechnológiai cég gyógyszerei jellemzően a rákos megbetegedések genetikai okainak elhárítására fókuszálnak.

Amellett, hogy az akvizíció stratégiai szempontból is fontos, hiszen kiegészül vele az onkológiai portfóliónk, pénzügyileg is nagy segítséget jelent az évtized második felében

– mondta Adam Lenkowsky, a Bristol kereskedelmi igazgatója.

Jól időzített a Bristol-Myers Squibb

A Bristol-Myers Squibb amúgy részvényenként 58 dollárt, azaz összesen mintegy 4,8 milliárd dollárt fizet készpénzben a Miratiért, és mivel az utóbbi körülbelül 1,1 milliárd dollár likvid készpénzállománnyal rendelkezik, így Lenkowsky szerint végül is 3,7 milliárd dolláros vállalati értéket ismernek el. A vevő a tranzakciót saját készpénzállományával és hitelfelvétellel finanszírozza – áll a vállalat közleményében.

A fenti vételáron felül a Mirati részvényesei minden egyes részvény után egy forgalomképtelen, 12 dollárt érő vagyoni jogot is kapnak, ami összesen további egymilliárd dollárt tesz ki.

Tavaly a Bristol 4,1 milliárd dollárért vette meg a Turning Point Therapeutics gyógyszerfejlesztő céget, bővítve rákgyógyszerarzenálját.

A Mirati-üzlet időzítése egyébként briliáns volt, mivel a biotechnológiai cég részvényei lényegesen olcsóbbak, mint korábban. A tavaly novemberben még 52 hetes csúcsukon, száz dollár fölött forgó papírokkal mostanában 60 dollár körül kereskednek. Kereken 60 dollárra tartja a cég részvényeit a Refinitiv elemzői konszenzusa is, bár az ajánlás vétel.

A Bristol és a Mirati árfolyama egyaránt lefelé vette az irányt az utóbbi időszakban

A Bristol-Myers egy részvényre jutó korrigált nyereségét a felvásárlás várhatóan részvényenként körülbelül 35 centtel rontja le a lezárást követő 12 hónapban – közölte a cégvezetés. A vezető gyógyszergyártó papírjai az elemzőknél 73,5 dolláros medián célár mellett vételen vannak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.