Növekvő fogalomról, de csökkenő nettó eredményről adott számot a Lockheed Martin idei harmadik negyedéves gyorsjelentése. Az amerikai hadiipari óriás közleménye szerint a vállalat forgalma 2 százalékkal, 16,9 milliárd dollárra nőtt a tavalyi harmadik negyedévhez képest, nyeresége azonban százmillió dollárral, 1,7 milliárd dollárra csökkent. Az egy részvénye jutó eredmény (EPS) 6,73 dollárról 6,71 dollárra szűkült. 

Szczecin,poland-october,2020:lockheed,Martin,F-35,,3d,Illustration.
Növekvő forgalom mellett csökkenő nyereség jellemzi a Lockheed harmadik negyedévét.
Fotó: Shutterstock

A hadiipari vállalat gyorsjelentése szerint az elmúlt negyedév ugyan 200 millió dollárral kevesebb szabad készpénzállományt generált, mint a tavalyi év azonos időszaka, ezt a 2,5 milliárd dollárt a Lockheed szinte maradéktalanul visszajuttatja a befektetőknek, részvény-visszavásárlási programokon és osztalékágon keresztül.

A Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója, Jim Taiclet a közleményben kifejtette: a vállalat robusztus, 156 milliárd dolláros rendelésállománnyal rendelkezik, mind a belföldi, mind a külföldi kereslet kiugróan magas volt termékeik iránt az elmúlt időszakban. 

A kimagasló forgalom és jelentős megrendelésállomány ellenére ugyanakkor a vállalat részvényárfolyama év elejétől számítva közel 8 százalékos mínuszban jár, ennek legfőbb oka, hogy szeptember elején közölte, nem tudja tartani az idei évre előirányzott F-35-ös vadászgépeinek leszállítási ütemtervét.

Éves mélypontjától már 10 százalékkal eltávolodott a Lockheed részvényárfolyama.

A kisebb nehézségek ellenére a vállalat vezetése közölte: további 6 milliárd dollárral, 13 milliárd dollárra emeli a sajátrészvény-visszavásárlásra fordítható keretösszeget, negyedévente esedékes osztalékfizetésének összegét pedig részvényenként 3,15 dollárra növeli.

Döntött a cseh kormány: két tucat F–35-ös vadászgépet vásárol Amerikától

Lecseréli a haderejében a Gripen vadászgépeket a cseh hadsereg. A kormány arról döntött, hogy 24 darab F–35-ös gépet vásárolnak az Egyesült Államoktól. Az első darabok 2029-ben érkeznek majd meg Prágába és legalább 2069-ig szolgálnak majd a hadseregben.

A vállalat gyorsjelentésében megerősítette egész éves eredményvárakozását is: a Lockheed a 2023-as évre vonatkozóan 66,25-66,75 milliárd dollár közti bevételre és 27-27,2 dollár közti egy részvényre jutó eredményre (EPS) számít.