Az olasz állam 100 százalékban birtokolhatja a Telecom Italia (TIM) Sparkle névre keresztelt, tenger alatti kábelekkel foglalkozó leányvállalatát az amerikai KKR kockázatitőke-alappal kötött megállapodás részeként. Róma és a KKR között augusztus elején jött létre egyezség, ami a TIM vezetékes hálózati üzletágára vonatkozott. A megállapodást most kiegészítették a Reuters szerint, amelynek értelmében a kormánynak lehetősége van teljesen megszerezni a Sparkle feletti irányítást.

Milan,,Italy,-,January,22,,2017:,Tim,Logo,On,The
Régóta vita tárgya TIM feldarabolása és privatizációja.
Fotó: Shutterstock

A korábban monopolhelyzetben lévő, jelenleg adósságokban úszó Telecom Italia a magas munkaerőköltségekkel és a hálózati infrastruktúra modernizálásához szükséges tetemes befektetésekkel néz szembe. A TIM feldarabolásáról és privatizációjáról több mint egy évtizede folyik vita a mediterrán országban, a részletek pedig folyamatosan változnak. Rómának joga van megvétózni a stratégiai eszközöket érintő ügyleteket, és mivel a kormány meg akarja védeni a vállalat 40 ezer alkalmazottját, állami támogatás nélkül nem jöhet létre semmilyen üzlet.

A Telecom Italia júniusban kezdett tárgyalásokat a KKR-rel, az amerikai tőkealap az adósságokat figyelembe véve 23 milliárd euróra értékelte a cég FiberCop névre keresztelt, üvegszálas internetelérést szolgáltató leányvállalatát. A KKR végül augusztus elején előzetes megállapodást írt alá az olasz kormánnyal arról, hogy bevonja a kabinetet a vállalat vezetékes hálózati üzletágára tett 23 milliárd eurós ajánlatába. A kormány a néhány héttel ezelőtti megállapodásnak megfelelően rendeleteket hozott.

Ezek értelmében a Róma 15-20 százalékos részesedést szerezhet a TIM vezetékes hálózati divíziójában és felügyeleti joga lenne a leányvállalat felett. A mostani kiegészítéssel a kabinet a Sparkle 100 százalékos tulajdonjogát egy későbbi szakaszban vásárolhatja meg. A végleges megállapodás azonban problémás lehet, mivel a TIM legnagyobb részvényesének számító francia médiakonglomerátum, a Vivendi többször közölte, hogy 30 milliárd euró körüli összegre értékeli az üzletágat. A francia cég

egy rendkívüli közgyűlés összehívásával akadályozhatja meg az üzlet létrejöttét források szerint.

A KKR a TIM hálózati üzletágában már érdekelt, abban 37,5 százalékos részesedése van. A kockázatitőke-társaság 2021-ben a teljes TIM-et megvette volna 33 milliárd euróért, de a Vivendi akkor azt kevesellte – azóta pedig további nettó hárommilliárd eurós adósságot halmozott fel a cég. A Telecom Italia a vezetékes üzletág eladásával a fennálló 25,5 milliárd eurós adósságának egy részétől is megszabadulhatna, mivel a tartozásának és a munkavállalói bérköltségének nagy része ezt a divíziót terheli.

Olaszországban az elmúlt hónapokban privatizációs hullám indult el, a Lufthansa megszerezte az olasz ITA Airways, az Alitalia utódjának 41 százalékát, és kisebbségi tulajdonos lett. Róma szabadulna a világ legrégebbi bankjának számító Monte dei Paschi (MPS) 64 százalékos tulajdonrészétől is. A pénzintézetet még 2017-ben a kormánynak kellett megmentenie, és azóta birtokolja a 64 százalékát.

Olaszország volt miniszterelnöke: a Nyugat Ukrajnára vonatkozó stratégiája kudarcot vallott

Másfél év háború után mi az a valóság, ami uralkodik a háborús propaganda által lüktetett egyszerű jóslatok felett? – teszi fel a kérdést írásában Giuseppe Conte. A valóság 500 ezer ember halála mindkét fronton és több mint hatmillió ukrán menekült. Conte szerint a folyamatos ukrajnai katonai utánpótláson és az eszkaláció logikáján alapuló stratégia nem eredményezte az orosz katonai vereséget