Közel 64 milliárd dollárnyi kötelezettségének jókora részét nem képes rendezni, emiatt fizetésképtelenné vált a Zhongzhi Enterprise Group, az egyik legnagyobb kínai vagyonkezelő – áll a vállalat által a befektetők felé nemrég kiküldött levélben, amit a Reuters szemlézett. A Zhongzhi eszközállománya ezzel szemben alig éri el a 28 milliárd dollárt.

World,On,International,Banknotes,With,Currency,Sign,Include,Dollar,Euro, 
kína,
Az alaposan megtépázott kínai ingatlanszektor számára is csapást jelent a Zhongzhi csődje.
Fotó: Shutterstock

A Zhongzhi fizetésképtelensége különösen fájdalmasan érinti a kínai pénzügyi szektort: a vállalat ugyanis hatalmas ingatlanpiaci kitettséggel rendelkezik, bedőlése pedig adott esetben akár dominóhatást is elindíthat a megtépázott távol-keleti gazdaságban.

A vagyonkezelő problémáira már a nyáron fény derült, csupán a gondok kiterjedésének mértéke nem volt nyilvánvaló a szakértők számára: a Zhongzhi egyik leányvállalata július közepén ugyanis késedelmesen tudott csak kifizetni több tartozást, felhívva ezzel magára mind a felügyelet, mind a versenytársak figyelmét. A Reutersnek csak Hszu néven nyilatkozó, a vállalatnál dolgozó forrás így fogalmazott:

A Zhongzhi könyveiben mutatkozó hézag hatalmas., az egész cégnél már egy ideje teljes fejetlenség uralkodik.

A vagyonkezelő, melynek több bányavállalatban is vannak érdekeltségei, főként ingatlanbefektetésekbe forgatja a befektetők pénzét, így eszközállományának nagy része hosszú távú, nehezen értékesíthető eszközökben van lekötve. 

A vállalat kötelezettségei, melyekkel kapcsolatosan most fizetésképtelenséget jelentett, viszont főként rövid távúak: az egyébként is illikvid ingatlanok értékesítése pedig a kínai piac jelenlegi állapotában gyakorlatilag lehetetlennek tűnik a Zhongzhi számára.

A teljes magyar államadóssággal felérő összeggel segítené ki Kína az ingatlanszektort

A kínai fejlesztők adóssággondjai befejezetlen házakat és kifizetetlen beszállítókat eredményeztek, ami megingatta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában. A szektor válságát Peking sem hagyhatja figyelmen kívül.

A csoport súlyosan fizetésképtelen, és súlyos, folyamatos működési kockázatokkal szenbesül. Az adósságtörlesztésre rövid távon rendelkezésre álló források jóval alacsonyabbak, mint a csoport teljes adósságállománya

– foglalta össze a helyzetet a cég közleménye.

Christopher Beddor, a Gavekal Dragonomics kutatója kiemelte: a felügyelet szinte biztosan agresszívan közbelép majd, ha a Zhongzhi gondjai elkezdenek átgyűrűzni a tágabb piacokra. Azt ugyanakkor hangsúlyozta: annak az esélye minimális, hogy a befektetők minden befektetett tőkéjüket visszakapják.