A TotalEnergies megállapodást írt alá az amerikai TexGen vállalattal három gáztüzelésű erőmű megvásárlásáról 635 millió dollár (223,9 milliárd forint) értékben. A francia energiaóriás szerint a létesítmények – amelyek együttes kapacitása 1,5 gigawatt – Dallas és Houston gyorsan növekvő energiaigényét fogják kiszolgálni, ellensúlyozva a megújuló energiatermelés időszakos jellegét.

Courbevoie,,France,,March,14,,2022:,Exterior,View,Of,The,Tower
A vállalat 2030-ra világszerte 100 gigawatt megújuló energiakapacitást tervez elérni.
Fotó: Shutterstock

A TotalEnergies eddig főleg Franciaországban, Belgiumban és Spanyolországban vett gáztüzelésű erőműveket, hogy az olaj- és gázkitermelés bővítése mellett évente mintegy 4 milliárd dollárt fektessen be az energiatermelésbe. A vállalat a szél- és naperőműparkokat is előszeretettel vásárol, a gázerőműveket pedig az időszakosan termelő megújuló energiaforrások kiegészítéseképpen emel a portfóliójába – írja a Bloomberg.

A vállalat 2030-ra világszerte 100 gigawatt megújuló energiakapacitást tervez elérni, szemben az idei harmadik negyedév végi 20,2 gigawattal. A TexGen erőművek megvásárlása – amit még a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk – kiegészíti a TotalEnergies közelmúltbeli belépését az amerikai tiszta energia piacára. Például felvásárolta az austini székhelyű Core Solart és megszerezte a Clearway Energy 50 százalékát.

A francia vállalat jelenleg 6,2 gigawattnyi nap- és szélenergia kapacitással rendelkezik Észak-Amerikában, és további 3 gigawattnyi, építés alatt álló kapacitással bírt a negyedév végén. A múlt hónapban megkezdte a kereskedelmi üzemelést a Houstontól délre található 380 megawattos naperőműparkjában, amely a vállalat szerint 70 ezer háztartás fogyasztásának megfelelő mennyiségű zöldáramot termel.

A gázerőművek az elmúlt néhány évben az ellátási problémák és a magasabb energiaárak miatt a kulcsfontosságú piacokon, például Texasban, egyre értékesebbé váltak. Az amerikai államban az áramtermelők rekord- vagy ahhoz közeli bevételeket könyvelhetnek el, miután reformokat vezettek be amiatt, hogy elkerüljék a 2021 telén történt áramkimaradások megismétlődését. Így aztán érthető, hogy a Total is itt terjeszkedik.

Megújulókkal kompenzálta az alacsonyabb olajárakat a francia energiaóriás

Harmadával zsugorodott a tavalyi csúcsról a TotalEnergies profitja a harmadik negyedévben, az előző három hónap teljesítményét és az elemzői várakozást azonban így is sikerült felülmúlni az erősödő megújuló energiaszegmensnek köszönhetően. Az európai energiaóriás a tavalyi, 10 milliárd eurós rekordprofitja 35 százalékkal 6,45 milliárd euróra olvadt az orosz–ukrán háború tavalyi kirobbanását követő energiaársokk visszarendeződésével