Több mint négymilliárd dollárt követel az amerikai igazságügyi minisztérium a Binance kriptotőzsdétől az ellene folytatott, több évnyi vizsgálódást magában foglaló eljárása lezárásáért cserébe, a platform alapítója, a kriptós körökben csak monogramját használva CZ-ként ismert Changpeng Zhao azonban távolról sem lehet boldog a megegyezés feltételeivel. 

Kyrenia,,Cyprus,-,September,21,,2018:,Binance,Mobile,App,On
Végéhez érhet a Binance pere, de CZ ügye még távolról sem zárult le.
Fotó: Grey82

A Binance megúszhatja, CZ azonban reszkethet

Az igazságügyi minisztérium ajánlata ugyan lezárná a Binance elleni büntetőeljárást, annak a lehetőségét távolról sem zárná ki, hogy a világ jelenlegi legnagyobb kriptotőzsdéjének alapítója ellen egy önálló büntetőeljárást folytassanak le az Egyesült Államokban – CZ azonban ezzel az eshetőséggel eddig is tisztában volt, minden bizonnyal azért is költözött az Egyesült Arab Emirátusokba, amelynek nincs kiadatási egyezménye Amerikával.

A befektetők és a piacok azonban CZ börtönbe vonulásának további napirenden maradása ellenére is optimistán fogadták az SEC bejelentését, a Binance saját tokenje, a BNB ugyanis 7,6 százalékot ralizott a hírre.

Végéhez érkezhet a Binance kálváriája, CZ azonban nem lehet boldog.

A lehetséges megegyezés részletei és idővonala egyelőre hivatalosan nem ismert, ahogy arról sincsenek információk, hogy a Binance el tervezi-e fogadni az egyezséget. 

A Binance ellen jelenleg több amerikai hatóság is vizsgálatot folytat: az igazságügyi minisztérium mind a vállalat, mind annak alapítója ellen büntetőjogi felelősségre vonást sürget megállapodás hiányában, míg a tőzsdefelügyelet (SEC) pere azt kívánja bebizonyítani, a platform engedély nélkül folytatta működését az Egyesült Államokban az elmúlt évek során, emellett a rá bízott felhasználói javakat is szabálytalanul kezelte és használta fel.

Szemünk láttára omladozik a legnagyobb talpon maradt kriptotőzsde

Egyre borúsabb fellegek gyülekeznek a Binance kriptotőzsde felett, lassan már valóban a fennmaradás lehet a tét Changpeng Zhao vállalata számára.

A Binance talpon maradása a teljes kriptopiac számára alapvető fontossággal bírna: a platform ugyanis nemcsak mesze a legnagyobb kriptotőzsde jelenleg a piacon, de az alternatív devizapiaci startupok egyik legnagyobb korai befektetője is, a bedőlésével keletkező hiátust pedig a szegmens szakértői szerint nehéz, ha nem lehetetlen lenne betöltenie a többi tőzsdének.

A DOJ bejelentésére a tőzsde saját tokenjén túl a platformon lebonyolított kereskedési volumen is drasztikus mértékben megugrott: az elmúlt 24 órában 43 százalékkal 7,5 milliárd dollárra katapultált a Binance forgalma, ahol 402 féle kriptodevizát lehet 1591 devizapárban adni-venni.