Az idén a legnagyobb mértékben esett a dollár árfolyama a kedvező tegnapi amerikai inflációs adatok következtében. A deviza- és a kötvénypiacok már el is kezdték a Federal Reserve következő kamatcsökkentését árazni – 2024 közepére.

Weak,Dollar,Road,Sign
Fotó: Pincasso

A Bloomberg dollárindexe kedden 1,3 százalékkal zuhant, ez 2022 novembere óta a legnagyobb esés. A tengerentúlon tegnap tették közzé, hogy az októberi kedvezőbb lett a vártnál.  Az adatok közzététele jelentős változást indított el a világ pénzügyi piacain, mivel a kereskedők immár arra számítanak, hogy a Fed agresszív kamatemeléseivel sikerült megfékezni az 1980-as évek óta legsúlyosabb inflációs hullámot. Ez a kötvényhozamok csökkenését eredményezte, így javította a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát, megélénkült az érdeklődés a kockázatosabb eszközök, például az amerikai részvények és a feltörekvő  piaci kötvények és devizák iránt.

 

A dollár az év eddigi részében többnyire drágult, a többi devizával szemben emelkedett az amerikai kötvényhozamok emelkedése miatt. Ez a dinamika azonban kedden megfordult, amikor a dollár a világ szinte valamennyi főbb valutájával szemben veszített értékéből, mivel a kereskedők beárazták azokat a várakozásokat, hogy a Fed júliusig mintegy fél százalékponttal csökkenti irányadó kamatlábát. Az euró például 1,8 százalékkal drágult a zöldhasúval szemben, ez idén a legnagyobb nap közbeni változás volt.

Az euró/dollár árfolyam alakulása.

A jen 33 éves mélypont közeléből drágult a zöldhasúval szemben, a kereskedők arra számítottak, hogy Japán esetleg beavatkozhat ostromlott devizája támogatására. Sunicsi Szuzuki japán pénzügyminiszter a héten többször is figyelmeztetett, hogy a kormány reagálni fog a túlzott mozgásokra. A határidős piacok árazása szerint az amerikai jegybank első kamatcsökkentése már májusban vagy júniusban bekövetkezhet. 

 

A devizapiacok mellett felrobbantak a kötvénypiacok is, a Bloomberg Global Aggregate Bond Index kedden 1,3 százalékkal szaladt fel, március óta ez a legnagyobb napi emelkedés. A mutató, amely kevesebb mint egy hónappal ezelőtt még 3,8 százalékos mínuszban állt éves szinten nézve, miután a piac elhitte a Fed  „hosszabb ideig tartjuk magasan a kamatot” narratíváját, most mindössze 0,3 százalékkal áll alacsonyabban 2023 egészét nézve. A mutató összesen 61 ezer milliárd értékű árfolyammozgását követi. 

Most már mindegy, hogy a Fed mit mond a kamatok hosszabb ideig történő magasabb szinten tartásáról, valószínűleg 2024 első felében fokozatos enyhítési ciklusba kezd

– mondta a Bloombergnek Kellie Wood, a Schroders kötvénypiaci stratégája.