Pénz- és tőkepiac

Tíz százalék alatt az infláció: máris reagált a forint

A 9,9 százalékos adat láttán a bankközi devizapiacon gyengülni kezdett a forint, de a 380-as szint egyelőre úgy tűnik, megállítja az euró/forint keresztárfolyam emelkedését.

Kisebb meglepetésre 10 százalék alá került az éves októberben. A 9,9 százalékos adat láttán a bankközi devizapiacon gyengülni kezdett a forint, de a 380-as szint egyelőre úgy tűnik, megállítja az euró/forint keresztárfolyam emelkedését. 

Budapest,,Hungary,-,Jun,11,,2022:,The,Hungarian,Forint,Coins
Egész héten szűk sávban kereskednek a forinttal. 
Fotó: Shutterstock

A forintgyengülés magyarázata az, hogy az ismét egy számjegyűvé mérséklődő fogyasztói árindex adat lehetővé teheti az alapkamat gyorsabb csökkentését, ezzel viszont a forint kamatelőnye mérséklődik az euróhoz képest és kevesebb befektető nyithat carry trade pozíciókat (alacsony kamat mellett elérhető devizát szerezve és azt magas kamatozású pénzben, például forintban befektetve). Ezek a carry trade ügyletek stabil keresletet biztosítottak eddig a forintnak.

Az elmúlt héten az euró-forint kurzus szűk sávban mozgott 378 és 380 között, ebből eddig a friss inflációs adat sem mozgatta ki az árfolyamot. Percekkel az inflációs adatközlés után a jegyzés 379,5-re ereszkedett vissza. 

Frissítés 8:50-kor: pillanatok alatt változik a kép, az elmúlt percekben látványos erősödésbe kezdett a hazai deviza, villámgyorsan erősödött egy egységet (378,7-ig) az euró-forint.
 

 

alapkamat forint carry trade euró
Kapcsolódó cikkek