Ötödik egymást követő hetet is emelkedéssel zárta az Egyesült Államok részvénypiaca pénteken. Aki nem szelektált az egyedi részvények között, hanem egyszerűen csak megvette az S&P 500 indexkövető befektetési terméket október végén, csak novemberben elképesztő 9,6 százalékos nyereségre tehetett szert – ezalatt az index 4167-ről 4568 pontra emelkedett, utóbbi volt a november 30-i záróár. 

Manhattan,,New,York.,Usa,Famous,Wall,Street,And,The,Building
Befektetések: egy hónapja egyirányú utca a Wall Street.
Fotó: Shutterstock

December első kereskedési napján tovább meneteltek a részvények, különösebb erőlködés nélkül sikerült idei csúcsra jutni, 4596 ponton.

Ennél nagyobb havi felfutást utoljára 2020 novemberében produkáltak az amerikai részvénypiacok, akkor 10,75 százalékkal gyarapodott az index, nem kis részben a Pfizer–BionTech páros vakcinafejlesztésének hírére.

Most a monetáris politikába, illetve a kamatpálya alakulásába vetett hit mozgatta a piacot, a jelek szerint egyre többen veszik biztosra, hogy a Federal Reserve nem lát okot az irányadó kamat emelésére, a tavaly még 4 évtizedes magasságban járó lehűlésére utaló jelek napról napra egyre egyértelműbbek. Sőt az sem zárható ki, hogy az eddig vártnál hamarabb hozzálát a Fed a kamatok csökkentésének.

S ami talán még fontosabb, a központi bank lépéseit bár sokan agresszívnak tartották, de az amerikai gazdaság köszöni szépen, jól van, a monetáris szigorítás nem akasztotta meg, csupán lelassította a növekedést.

Az idei S&P 500 árfolyamplusz már meghaladja a 20 százalékot és látótávolságba került a 2022 éveleji történelmi rekord is, amihez elég lenne mindössze további 3,7 százalékkal feljebb kerülni.

Pedig idén több alkalommal is elszakadhatott a cérna azoknál, akik long pozícióban ültek. Márciusban a Silicon Valley Bank összeomlásával az alacsonyabb tőkésítéssel rendelkező regionális bankok miatt pánikhullám indult, de néhány hét alatt kiderült, nincsenek rendszerszintű kockázatok.

De volt pár kemény nap az amerikai adósságplafon emelésével kapcsolatos viták miatt is, majd a kötvényhozamok emelkedése miatt fájhatott a részvénybefektetők feje. Ez utóbbi elég komoly eladási hullámot váltott ki, ami október végéig tartott ki, 4167 pont volt akkor az S&P 500 értéke. A fordulópontot a november 1-jei Fed-ülés hozta el , az azt követő kommunikációból a többség azt olvasta ki, hogy vége van a kamatemeléseknek. Az igazi tűz az olajra pedig november 14-én jött egy tökéletes októberi inflációs adat formájában. Ismét lehet az úgynevezett Goldilocks-forgatókönyvről beszélni, jó esély van rá, hogy a jegybank képes megfékezni a fogyasztói áremelkedést anélkül, hogy a súlyosan sérülne.

Az S&P 500 indexet a csodálatos hetek – Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms, Tesla – húzták idén, e hét társaság piaci kapitalizációja önmagában meghaladja már az indexkosárban szereplő összes vállalat negyedét. A következő 12 hónapra várt vállalati profitoknak már a 19-szeresét érik az indexben lévő társaságok, az aktuális árfolyamok alapján, a historikus átlag azonban csak 15,6-os szorzó, szóval 

nem kizárt, hogy limitált a további árfolyam-emelkedés a Wall Streeten.