Az év végére végére a régiós átlagnak megfelelő 6 százalék körüli szintre mérséklődik az Magyarországon – olvasható a Magyar Nemzeti Bank keddi közleményében, amelyben arra is kitérnek, hogy 

az infláció az idei évben 17,6–17,7 százalék között alakulhat.

Budaörs, 2023. július 12.Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy "hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt" – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.MTI/Lakatos Péter
Decemberben már kevésbé nőhetnek a fogyasztói árak 2022 év végéhez képest. 
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ez az információ a Prémium (PMÁP) tulajdonosainak is lényeges, hiszen a 2024-ben fizetendő éves kamatot az idei éves átlagos infláció alapján állapítja meg a kibocsátó. Ha a friss jegybanki prognózis középértékével számolunk, akkor a 2033/I sorozatszámú PMÁP kamata jövőre 17,9 százalék lehet, amelyből 0,25 százalékpont a kamatprémium. 

Ez a sorozat egyébként minden idők legnagyobb volumenben eladott lakossági állampapírja, amelyből fél év alatt közel 780 milliárd forintnyit adott el a Magyar Állam. Ez a többek közt azért híres, mert az értékesítésre meghirdetett keret gyakran hetek alatt elfogyott, emiatt több alkalommal is meg kellett növelni azt. A 2033/I portfólió jövőre közel 140 milliárd kamatot hoz a befektetőknek.

Még jobban járnak, akik korábbi kibocsátású PMÁP-okat tartanak, hiszen azokon magasabb, akár 1,5 százalékpont is lehet a kamatprémium.

Lesz tehát olyan PMÁP-tulajdonos, aki 19,1-19,2 százalék éves kamatnak örülhet, például akik idén vettek a 2029/J, a 2030/I és a 2030/J sorozatszámú kötvényekből.

Prémium Magyar mi a jobb, eladni 2025-ben vagy megtartani lejáratig?

A Prémium Magyar Állampapír a befektetők nagy kedvencévé vált, mely jövőre még vaskos reálhozamot, 2025-re azonban már csak visszafogott profitot ígér, ez pedig visszaváltási hullámot indíthat el. A kibocsátó ugyan erre válaszul megteheti, hogy felemeli a visszavásárlás költségét, de a szakértő szerint sokkal jobb, ha inkább motiválja a kötvényeseket arra, hogy lejáratig tartsák a papírokat.

Ezek a magas kamatok a befektetőknek örömhírt jelentenek, a költségvetésnek viszont nem kevés kiadást. Az ÁKK adatai és a november végi értékesítési adatok alapján a lakosságnál lévő PMÁP-állomány 7000 milliárd forint körül lehet, amihez így 1250 milliárd forintnyi kamatkiadás kapcsolódik.

A PMÁP-sztori ezzel lehet, hogy egy időre kifújt, az utóbbi hetekben a lakosság a korábbi szintekhez képest jóval visszafogottabb mennyiségben vásárol. A döntésük hátteréről itt írtunk.