Nagyjából 10 százalékot erősödhet majd jövőre az euró a dollárhoz képest, a közös valuta az 1,21-es szintet is eléri majd a zöldhasúval szemben – áll az RBC Global alapkezelő 2024-es előrejelzésében. A befektetési vállalat jegyzete szerint az euró berobbanása mögött elsősorban a dollár átfogó gyengülése áll majd, ugyanakkor az európai valuta iránt is rég nem látott kereslet áll majd fenn. 

Coins,And,Banknotes,On,Table,Against,European,Union,Flag,,Closeup
infláció, 
euró,
Tízszázalékos erősödés várhat az euróra 2024-ben.
Fotó: Shutterstock

A szakértők szerint az euró a Fed és az EKB várható kamatpályái közti különbözetből is nagyot profitál majd: az amerikai jegybank ugyanis már félig kimondva is a kamatvágások megindítására készül, kivágva ezzel a zöldhasú támaszát, míg Lagarde-ék egyelőre óvatosan fogalmaznak, inkább a héja-oldalon foglalva ezzel állást. 

Az RBC 1,21 dolláros jövő év végi célára jelentősen magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusát jelentő 1,12 dolláros értéknél.

Izgalmas éve volt az eurónak a dollárral szemben is

A szakértők szerint az euró azonban nem csak a dollár gyengülése miatt rendelkezik kiváló kilátásokkal: a 2014 és 2022 közt ugyanis több mint 4 ezermilliárd eurót fektettek be a térségen kívül az európaiak, mikor az EKB negatív kamatrátái miatt leginkább külföldön találtak jó befektetési lehetőségeket, ennek a tőkének pedig még csak egy kis része tért vissza a kontinensre. 

Mivel a kamatlábak 4,5 százalékponttal magasabbak, mint 18 hónappal ezelőtt, arra számítunk, hogy fokozatos és tartós keresletet tapasztalunk az euró iránt, ahogy ez a pénz hazatalál. Ez az allokációs elmozdulás ugyanakkor fel is gyorsulhat, ahogy Európa gazdasági kilátásai javulnak Amerikához képest.

– emelték ki a jegyzetben.

Felrobbantak a piacok – korai kamatcsökkentést áraznak

A deviza- és a kötvénypiacok egyaránt arra számítanak, hogy az amerikai jegybank már a jövő év első felében csökkenti irányadó kamatát. Gyengül a dollár, csökkennek az amerikai kötvényhozamok.

Az RBC elemzői ugyanakkor nem csak az euróban, de a japán jenben is kifejezetten nagy fantáziát látnak: a távol-keleti valuta véleményük szerint a 130-as szintig menetelhet majd a dollárral szemben, feltéve, hogy a zöldhasú nem talál váratlanul lendületre.