Pénz- és tőkepiac

Lecövekelt a forint a 380-as régióban, folytatódtak az izgalmak az állampapírpiacon – a Világgazdaság legfelkapottabb cikkei

Olyan méretű nemzetközi felfordulások idején, mint az izraeli háború, gyakran válnak nagyon ingadozóvá a nemzetközi piacok. Ennek ellenére meglepően és szokatlanul erős volt októberben a forint az éppen kirobbanó geopolitikai krízis árnyékában. Felidézzük a legolvasottabb pénz- és tőkepiaci cikkeinket.

Olyan méretű nemzetközi felfordulások idején, mint az októberben kirobbanó izraeli háború, gyakran válnak nagyon ingadozóvá a nemzetközi piacok. Ami a forint árfolyamát illeti, a globális félelmek ellenére a nyár vége óta mégis ekkor tesztelte legerősebb szintjeit az euróval szemben. Pedig voltak aggodalmak, nem is akármilyenek.

_VEZ5799Budapest 2023.10.19.
Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.
foto: Vémi Zoltán
VilággazdaságBudapest 2023.10.19.Magyar Postán vásárolható állampapír, kicstárjegy.foto: Vémi ZoltánVilággazdaság
A PMÁP továbbra is messze a legnépszerűbb lakossági kötvénybefektetés volt októberben.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

PMÁP: folytatódott a koncentráció

Izgalmasnak ígérkezett az október második fele az állampapírpiacokon, a lakossági állományokban egy nagyobb átrendeződésre lehetett számítani. Két népszerű kötvénynek is e hónapban változott az aktuális kamata, a bankközi kamatok és a diszkontkincstárjegy-aukciós hozamok alakulása alapján erősen lefelé. Ez tovább fokozta a lakossági kötvénymegtakarítások koncentrálódását a Prémium Magyar Állampapírokban, hiszen ezek kamata nem csökken, hanem éppen hogy emelkedni fog 2024-ben.

Egy másik cikkben ismét előkerült a probléma, amely valamennyi PMÁP-befektetőt foglalkoztathat. A PMÁP továbbra is messze a legnépszerűbb lakossági kötvénybefektetés volt, noha a nyártól elérhető sorozat az elődnél alacsonyabb kamatprémiumot és hosszabb futamidőt hozott. 

A vesztett valamennyit a vonzerejéből, de még így is heti 20-40 milliárdnyit jegyeztek le belőle a magánbefektetők.

De már gondolni kellett a jövőre is, hamar kiderült, aki lejáratig szeretné tartani a Prémium Magyar Állampapírját, könnyen csalódhat a végén. 

Mesterséges intelligencia: már jövőre kidurranhat a lufi

Bár idén a generatív mesterséges intelligencia (MI) az egyik legforróbb technológiává vált, elemzők attól tartanak, hogy a befektetői és a felhasználói izgalom elhalványulása, a fejlesztés növekvő költségei és a szigorúbb szabályozásról szóló igények miatt már 2024-ben is behúzhatja a kéziféket az MI-szektor – írta a CNBC. 

Októberben már másodszor kényszerült éves terveinek felülírására a Levi Strauss & Co., de a legendás farmergyártó részvényeseit ez nem is lepte meg igazán, az árfolyam a negyedéves gyorsjelentéssel együtt érkező bejelentésre szerény 1,3 százalékot esett a New York-i tőzsdén.  

 

kötvénybefektetés állampapírpiac mesterséges intelligencia PMÁP
Kapcsolódó cikkek