A tengerentúli tőzsdék csütörtöki hangulatát alapvetően meghatározta az elemzőket vártnál nagyobb gazdasági növekedéssel meglepő amerikai adat.  A széles piacot leképező S&P 500 index 0,53 százalékot emelkedett. A klasszikus Dow Jones ipari átlag 0,64 százalékkal nőtt. A technológiai fókuszú Nasdaq Composite azonban gyengébben teljesített, csupán 0,18 százalékkal kapaszkodott feljebb. 

New,York,City,-,August,7,,2010:,American,Flags,Fly
Fotó: Shutterstock

A Nasdaq visszafogott teljesítményében jelentős szerepe volt a bő 12 százalékot zuhanó Teslának, melyet nyomás alá helyezett a növekedés lassulása és a marzsinok morzsolódása.  Emellett a Nasdaq regionális bankindexének behorpadása is lefelé húzta a Composite mutatót.

Az amerikai 10 éves referencia államkötvény hozama 4,131 százalékra csökkent csütörtökön. A 10 éves kincstári hozam az elmúlt hét kereskedési napból hatban emelkedett, szerdán pedig tavaly december 12. óta a legmagasabb szintre kúszott. A vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatok segítették a kötvényárak emelkedését, melyek a hozamokkal ellentétesen mozognak.

Az idei évben eddig már 10 százalékot emelkedtek a nagy amerikai biztosítók, melyek élvezik a meredek díjemelések nyomán megnövekedett bevételeket, miközben a inflációs nyomás enyhülése támogatja a kiadási oldalt.

A regionális bankok azért zuhantak, mert a Fed közölte, hogy márciustól lezárja a tavaly tavasszal nyitott bankmentő hitelkeretet, amit az elmúlt hetekben már spekulatív céllal vettek igénybe a középbankok. A Fed mentőprogramja ugyanis most 5 százalék alatti finanszírozást kínál, miközben 5,4 százalékot fizet a bankoknak a nála parkoltatott tartalékok után.

A Microsoft piaci kapitalizációja meghaladta a 3 ezer milliárd dollárt, miután a technológiai óriás 403,65 dollár felett zárt, a tőzsdenap végére 404,87 dollárig emelkedve. Már szerdán is járt napon belül 403,65 felett, de akkor még alatta zárt.