Hatvan százalékkal zuhant kedden a Spirit Airlines részvényárfolyama, miután egy amerikai szövetségi bíróság ítéletével megakadályozta, hogy az ultra-alacsony költségvetésű légitársaságot felvásárolja a JetBlue Airways.

Airlines Face Challenges Amid Surging Summer Travel And 5G Deadline
A bostoni bíróság döntése szerint versenyellenes lenne a Spirit Airlines és a JetBlue egyesülése. Fotó: AFP

A JetBlue 3,8 milliárd dollárért szeretné megszerezni kisebb versenytársát, az akvizícióval az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság jönne létre. A fapadosok szerint összeolvadásuk gyorsítaná növekedésüket és segítene, hogy jobban fel tudják venni a versenyt nagyobb riválisaikkal, mint a Delta Air Lines vagy az United Airlines.

A tervezett tranzakciót azonban Washingtonban nem nézik jó szemmel, az igazságügyi minisztérium szerint ugyanis a lépés versenyellenes, és a repülőjegyárak drágulásához vezetne. A tárca ezért még márciusban a bíróságon támadta meg az előkészítés alatt álló akvizíciót.

William Young bostoni kerületi bíró kedden a minisztériumnak adott igazat, döntése győzelmet jelentett a Biden-kormányzat számára, amely a legalacsonyabb költségű légitársaságok közötti verseny ösztönzésével, igyekszik elérni, hogy a légi közlekedés továbbra is megfizethető maradjon minél több amerikai számára.

"A JetBlue azt tervezi, hogy a Spirit repülőgépeit saját megjelenésée alakítja át, és a JetBlue magasabb átlagos viteldíjait számítja fel ügyfeleinek" – írta döntésében Young bíró, hangsúlyozva, hogy 

a Spirit megszüntetése kárt okozna a költségtudatos utazóknak, akik a Spirit alacsony viteldíjaira támaszkodnak.

A bírói ítélet kihirdetésére a befektetők tömegesen szabadulni kezdtek a Spirit észvényeitől, az árfolyam perceken belül 60 százalékot zuhant, ahonnan némileg erőt vett magán a kurzus, de a kereskedési idő utolsó harmadára fordulva is közel 50 százalékos veszteséget mutat.