A táskákat, bőröndöket és utazási kiegészítőket gyártó Samsonite tanácsadókat fogadott, hogy tanulmányozzák az átalakulásával kapcsolatos terveit, beleértve a tőzsdei kivonulást és a magánkézbe kerülést is. Névtelenségüket kérő források szerint több magántőkealap is fontolgatja az eredetileg amerikai cég megvásárlását, hogy később egy másik piacon – például az Egyesült Államokban – magasabb értéken újra bevezessék a tőzsdére.                    

Barcelona,,Spain,-,October,25th,2022,-,Samsonite,Luggage,Travel
Fotó: Shutterstock

A tanácskozások és a tárgyalások folyamatban vannak, a források pedig hozzátették: a világ legnagyobb bőröndgyártója úgy is dönthet, hogy nem valósít meg semmit a tervekből. A Magyarországon is gyárat üzemeltető Samsonite árfolyama 2022 márciusa óta a legnagyobb mértékben emelkedett Hongkongban: több mint 13 százalékkal nőtt a spekulációkra.  

 

A vállalkozás piaci értéke mintegy 38 milliárd hongkongi dollár – írja a Bloomberg. Ez több mint 1700 milliárd forintnak felel meg. A 2009-es csődjéből kikecmergő Samsonite 2011-ben lépett a hongkongi tőzsdére, számos nyugati fogyasztási cikkeket gyártó céghez (L’Occitane, Prada) hasonlóan a kínai fogyasztókat és befektetőket célozta meg, azonban nem nyerte el az ázsiai pénzügyi központjának számító város befektetőinek bizalmát.                     

Emiatt tavaly megvizsgálta a másodlagos amerikai tőzsdei bevezetés lehetőségét. A Samsonite-nak a hongkongi börzéről történő kivonulása azt jelzi, hogy a vállalkozás arra számít: eladásai a régióban valószínűleg kisebb mértékben nőhetnek, mint más piacokon. Tavaly a január és szeptember közötti időszakban a kínai értékesítés növekedése elmaradt az európai és az észak-amerikai piacokon látottól.     

A hírügynökségnek a Samsonite nem kívánta kommentálni az információkat. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a Hongkongban jegyzett kínai cégeket tömörítő HSCE index januárban 2005 óta nem látott mélységben járt, és ötezer pont alá csökkent, azóta viszont erősödni kezdett. Kínában a lakosság többségének megtakarításai ingatlanokban vannak lekötve, melyeket jelenleg lehetetlen értékesíteni.   

Így aztán a likviditás belföldi oldalról szinte teljes mértékben hiányzik, miközben a tőkebeáramlás a külföldi befektetők részéről is korlátozott, sőt: nettó módon számolva a tőke folyamatosan távozik az országból.             

Elkezdtek végre költekezni a kínaiak, ez jót tehet a világpiacnak is

A  holdújévi ünnepségek alatt felpörgött az utazási kedv Kínában, ami némi reményt adhat arra, hogy elkezdenek költekezni végre az emberek a világ második legnagyobb gazdaságában. A február 10-én kezdődött ünnepi szezon első hat napján hivatalos adatok szerint több mint 61 millió vonatjegyet értékesítettek, az elmúlt öt évben a legtöbbet, és 61 százalékkal többet, mint tavaly.