Az amerikai részvénypiacok túl magas értékeltsége az európai részvényekhez, szektorokhoz képest régóta hangoztatott elemzői vélemény, de van egy üdítő kivétel, ahol Európa számít felülteljesítőnek. Ez a védelmi szektor, amelynek befektetői nemcsak tavaly, de a 2024-es évből eltelt alig több mint másfél hónap alatt is kiemelkedő hozamoknak örülhetnek. 

New ammunition factory from Rheinmetall
A Rheinmetall gyára. 
Fotó: AFP

Abszurd, de a védelmi részvények ráadásul nemrég újabb lendületet kaptak Donald Trumpnak köszönhetően, akinek a beszéde egyébként inkább aggodalmat váltott ki az európai vezetők között. 

Trump megismételte: a spóroló NATO-tagok ne számítsanak védelemre

A volt amerikai elnök komolyan gondolta múlt heti kijelentéseit. S bár ezzel sokakat felháborított, Trumpnak van némi igaza: a szövetségben hemzsegnek a potyautasok.

Trump szélsőséges véleménye nem új, már elnöksége idején is kikelt azok ellen a NATO-tagok ellen, akik nem teljesítik kötelezettségeiket. A közelmúltban két alkalommal is a NATO szerződésében foglalt pénzügyi követelményekre utalt: a tagállamok egy közös hadsereg felállítása helyett csatlakozásukkor vállalták, hogy minden évben a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékát védelmi célokra fordítják. 

módosított
A védelmi szektor európai cégeinek árfolyammozgása
 

A volt elnök nyilatkozata arra mindenképp jó volt, hogy még inkább elszálljon néhány európai fegyveripari árfolyama. 

Különösen a Rheinmetallé, amely már majdnem harmadával ér többet, mint 2023 végén. A legnagyobb kapitalizációjú cégeket összesítő táblázatból (fent) lemaradt az idén 35 százalékkal repesztő német Hensoldt vagy a 28 százalékkal emelkedő árfolyamú svéd Saab Group.

Párduc, Panther, tank
Fotó: Rheinmetall

 

Annyit költenének a németek védelemre, mint a magyar államadósság

A Rheinmetall-papírok szárnyalása aligha véletlen, tekintve, hogy idén (30 év után először) Németország védelmi kiadásai elérik a 2 százalékát. Sőt, február 17-én, a müncheni biztonsági konferencia egyik panelbeszélgetésén Boris Pistorius védelmi miniszter beszélt arról, hogy akár a gazdasági teljesítmény 3-3,5 százalékára is lehetne növelni a katonai kiadásokat. Tavaly a nominális GDP 4125 milliárd euró volt az NSZK-ban, aminek 124 milliárd euró a 3 százaléka (48 ezermilliárd forint, szinte a teljes magyar államadósság).

Az európai védelmi vállalatok ezzel párhuzamosan továbbra is bőven kapnak megrendeléseket, mivel Európa az ukrajnai háborúra válaszul jelentősen növeli ilyen célú kiadásait.  

Savanyú a szőlő a tengerentúlon 

Az európai védelmi cégeknek annyira látványosan jól megy a soruk, hogy az amerikai versenytársak már fanyalognak. Az Aviation Week véleménycikke például kitér arra, hogy a tőzsdén jegyzett amerikai fegyveripari cégek vezetői hiába hivatkoznak rendszeresen arra, hogy a világ egyre veszélyesebb hely – így támasztva általában alá a pozitív növekedési várakozásaikat –, a számok mást mutatnak. Hiába az orosz–ukrán háború, Kína és Tajvan konfliktusa, vagy a közel-keleti rendkívüli események, az amerikai védelmi cégek és részvények lemaradók az S&P 500 indexhez képest, és látványosan alulteljesítenek az európai riválisokkal szemben.  

STOXX Europe Total Market Aerospace & Defense Index 2 év
 

Az Aviation Week cikke szerint az amerikai befektetők feje azért fájhat, mert a kongresszus képtelen volt elfogadni a 2024-es költségvetési előirányzatokat és egy kiegészítő biztonsági csomagot, amely katonai támogatást tartalmaz Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak – az amerikai fegyveriparnak pedig óriási megrendeléseket. 

Szintén kockázat, ha Donald Trumpot ismét elnökké választják novemberben. A már idézett kijelentései miatt Európa folytathatja a fegyverkezést, s talán már olyan lobbitevékenységre sem lesz szükség, mint például amikor tavaly az Airbus és a Leonardo vezető felszólították az európai döntéshozókat, hogy a védelmi költségvetéseikből költsenek többet a kontinens beszállítóinál.

Irdatlan tempóban fegyverkezik Románia

Délkeleti szomszédunk tavaly kétmilliárd dollárral többet költött fegyverkezésre, mint egy évvel korábban. A román hadikiadások így elérik a GDP 2,44 százalékát.