Régi-új kedvencükhöz térhetnek vissza a lakossági és intézményi befektetők, miután a piaci hozamok 6-6,5 százalék közé estek vissza, a Prémium Magyar Állampapírok kamatkondíciói pedig korántsem olyan fényesek, mint korábban.

Pilisvörösvár, 2023. február 15.Farkas Márta, a Magyar Államkincstár értékpapír-forgalmazója (b) a pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési ponton 2023. február 15-én.MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A bárki számára elérhető Magyar Államkötvények közt meglepő módon még mindig találni olyat, amely még mindig közel 10 százalékos kamatot kínál: ilyen a 2027/B nevű, változó kamatozású Ennek a hitelpapírnak a kamata évente négyszer változik, az indexálás napján aktuális háromhavi bankközi kamatláb lesz az új kamat a következő negyedévre.

Jelenleg 9,65 százalék az éves kamata a 2027/B-nek, a következő kamatforduló április 22-én esedékes. 

Ez a hitelpapír kifejezetten népszerű, február közepén több mint 1300 milliárd forintnyit tartottak belőle a lakossági és intézményi befektetők.

Persze a Bubor is folyamatosan csökken – ahogy a Magyar Nemzeti Bank folytatja az alapkamat mérséklését – a három hónapos bankközi kamatláb március 11-én 8,1 százalékon állt, ez alapján valószínűsíthető, hogy az április 22-t követő negyedévben még ennél is alacsonyabb lesz a kamat. 

Az elemzői várakozások szerint a három hónapos bankközi kamatláb a harmadik negyedévben már csak 6,7 százalék lesz.

Aki ma szeretne venni 2027/B kötvényt, hogy részesüljön az évi 9,65 százalék kamatból, még megteheti, de mivel a következő kamatfizetésig már csak 42 nap van hátra, meg kell fizetnie a legutóbbi kamatfizetés óta eltelt másfél hónap felhalmozott kamatát is, ezért csak névérték felett lehet ilyen hitelpapírhoz jutni, jelenleg a 103,26 százalékán.  

A dobogó második és harmadik helye is a Bubor-követő papíroké, a 2029-ben és a 2032-ben lejáró B-s kötvények aktuális kamata alulról súrolja a 9 százalékot.

Ritka egyébként, hogy csökkenő kamatkörnyezetben a változó kamatozású kötvények hozzák a legtöbbet, de most ez a furcsa helyzet állt elő a hazai kötvénypiacon. Nyolc százalék felett egyébként a Bubor-követők mellé két Bónusz Magyar Állampapír (2027/N és 2029/N) fért fel.

 

A sokáig a legnépszerűbbnek tartott Prémium Magyar Állampapír most kapható sorozata (2032/J) már csupán 7,9 százalékos éves kamatot kínál, s majd jövőre vált át inflációkövetővé, itt az idei fogyasztói árindex lesz a kamatbázis, amihez 0,5 százalékpont kamatprémium adódik hozzá.

Aki jobb befektetésnek tartja a kiszámítható kamatozást, most be kell érnie 7 százalékos vagy alacsonyabb kamatokkal. A FixMáp kamata három évre évi 7 százalék , a hozam a negyedéves kifizetések miatt magasabb: 7,19 százalék. A leghosszabb futamidejű a 2051-ben lejáró zöld magyar jelenleg 6,18 százalékos hozam mellett vehető meg, a többi államkötvény hozama már évi 6 százalék alatti a kincstár hétfői árfolyam- és hozamadatai szerint. 

De ezek tartásával nemcsak a kamatokat lehet zsebre tenni, hanem ha a hozamkörnyezet csökken (például azért, mert a jegybank folytatja a monetáris lazítást, vagy sorra érkeznek stabilan alacsony inflációs adatok), akkor a fix kamatozású kötvényeken árfolyamnyereség keletkezik.

Aki nem csak a PMÁP-ra figyelt, 30-40 százalékot kereshetett magyar állampapírokkal

Hihetetlen népszerűek a Prémium Magyar Állampapírok, de az elmúlt nyolc-kilenc hónapban a hagyományos magyar állampapír-befektetések sokkal többet hoztak a konyhára, a hosszabb lejáratú kötvényekkel kevesebb mint egy év alatt 30-40 százalékot lehetett keresni.

Egy évnél rövidebb időre még ki lehet facsarni valamivel többet a befektetésekből: a diszkontkincstárjegy-hozamok még 6,21–6,31 százalék közt szóródnak.