Úgy néz ki, a szerencsevadászok kaszinójává válik a világ jelenleg harmadik legértékesebb tőzsdei vállalata, az Nvidia is, egyes kisbefektetők merész álmokat szőve arra fogadnak, hogy még a héten megduplázza árfolyamát az idén már közel 80 százalékot dráguló technológiai papír.

July,23,,2021,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Nvidia
A mémrészvényeket idézik a csipgyártó részvényeire megkötött merész fogadások / Fotó: Shutterstock

A jelenleg 2,2 ezermilliárd dollár piaci értékű csipgyártó részvényeire hétfőn délután több mint 24 ezer kontraktusra vonatkozó vételi opciót adtak el, amelyek pénteken járnak le, a lehívási ár 1940 dollár. A vételi opciót kisebb, 900-as kereskedési egységekben adták be, ami kisbefektetői aktivitásra utal, és amelyért összesen 24 ezer dollárt fizettek a Bloomberg szerint. A fenti opciós ügylet tehát 1940 dolláron biztosít vételi jogot, és csak akkor érdemes élni vele, ha a piaci árfolyam e szint fölé kerül az opció kifutásáig.

Az év eleje óta már 79 százalékot ralizó részvénnyel hétfőn 885 dollár körüli árfolyamon kereskedtek, az opciókon tehát akkor nyernek a bátor kereskedők, ha a kurzus több mint a kétszeresére drágul a hét vége előtt.

Az árfolyamduplázásra tett fogadás mérete ugyan elenyésző az egy számjegyű árfolyam-emelkedés reményében megkötött opciók volumenéhez képest, mégis a 2021-ben látott mémrészvényralikat idézi. A helyzet annyiban más, hogy most nem egy csődközeli, szebb napokat is látott kis cég gyorsan megmozgatható részvényeit, hanem a világ egyik legértékesebb vállalatát találták meg a spekulánsok.

Az Nvidia részvénye látott már három számjegyű növekedést, miután a mesterséges intelligenciák (MI) fejlesztéséhez használt csipjei iránti kereslet tavaly 231 százalékkal hajtotta fel az árfolyamot. Az újabb duplázást kevesebb mint egy hét alatt véghez vinni azonban még a részvénypiac legforróbb papírjának is bravúrszámba menne.

 

Annál is inkább, mert úgy néz ki, a befektetők nem fogadták jól a vállalat új MI-szupercsipjének tegnap esti bemutatóját, a keddi kereskedést 3 százalékos mínuszban, 860 dolláron indította a kurzus.