Több mint 10 százalékkal zuhant a Douglas német szépségápolási kiskereskedelmi lánc részvényárfolyama a papír tőzsdei bevezetését (IPO) követő első kereskedési napján a bevezetési árhoz képest, csütörtökön kora délutánig Frankfurtban.

Frankfurt,germany-november,06:,Douglas,Perfumery,On,November,06,2017,In,Frankfurt,germany.
A Douglas egyik frankfurti üzlete / Fotó: Shutterstock

Csalódtak az Európa-szerte 1800 üzletet működtető vállalat tőzsdei debütálását árgus szemmel figyelő befektetési bankárok és a befektetők, akik abban bíztak, hogy a 2022 óta legnagyobb szabású német tőzsdei bevezetés a kontinens gyengélkedő IPO-piacán a fellendülés kezdetét jelentheti – írja a Financial Times.

Ezalatt ráadásul a német tőzsdeindexek emelkedtek, az 50 közepes kapitalizációjú részvényt követő MDAX-index például 0,7 százalékkal nőtt.

A Gucci tulajdonosa tett be a Douglasnak

Az IPO-ban közreműködő egyik bankár szerint a befektetői hangulatot a Gucci francia tulajdonosának kedd esti profitfigyelmeztetése rontotta, ami „széles körű kockázatkerülést” indított.
A CVC magántőkealap többségi tulajdonában álló Douglas 32,7 millió új részvényét 26 eurón, azaz a jegyzési ársáv alján jegyezték le, reggel 25,5 euróról indult a szakadás, mígnem az utolsó ügyleteket fél három körül már 23 euró alatt kötötték.
A Douglas amúgy 850 millió eurónyi forrást gyűjtött a tőzsdei bevezetés során, és egy 300 millió eurós tőkeinjekciót is kapott nagybefektetőitől, a CVC csoporttól, illetve az alapító Kreke családtól, így a vállalat piaci kapitalizációja – a részvények bevezetési árán számolva – elérte a 2,8 milliárd eurót.

A düsseldorfi székhelyű vállalat korábban közölte, hogy a tőzsdei bevezetésből származó bevételét adóssága csökkentésére fordítja.