Pénz- és tőkepiac

Kockáztatni és fedezni is egyre vonzóbb a kriptopiacon: hatalmasat ugrott az újonnan nyíló alapok száma

Visszatér a spekulatív vállalati tőke a kriptopiacra, dollármilliárdokat vonnak be a kockázatitőke-alapok is. A kriptopiac tüze ismét nagy lángon ég.

Évek óta nem látott tempóban nyílnak meg újabb és újabb kriptodeviza-fókuszú fedezeti és kockázatitőke-alapok, miután az év eleji bitcoin-ETF jóváhagyás, majd a múlt heti pozitív ether-alapokkal kapcsolatos döntés végérvényesen beemelte az alternatív devizapiacot a befektetési világ fókuszába – a fokozott érdeklődésből pedig a profi befektetők sem kívánnak kimaradni.

Cryptocurrency exchange, A kockázati tőke és a fedezeti alapok is visszatérnek a kriptopiacra / Fotó: Anadolu via AFP
A kockázati tőke és a fedezeti alapok is visszatérnek a kriptopiacra / Fotó: Anadolu via AFP

Sokakat vonz a kriptopiac

Az idei év első három hónapjában 25 új kripto-fókuszú befektetési- illetve kockázatitőke-alap jött létre, ilyen sok boltnyitásra pedig egészen 2021 második negyedéve óta nem volt példa. A 25 első negyedéves rajt több mint kétszerese az ugyanezen időszakban bezáró cégek számának, 

és közel tripla annyi, mint ahány alap a tavalyi év azonos időszakában rajtolt el.

A idei év meglepően pozitív mérlege kifejezetten jó hír a parkett számára, mivel tavaly olyan sok kriptós alap húzta le a rolót, hogy majdnem nettó negatívba fordult az év mérlege a medvepiaci első fél év nyomott hangulata nyomán. Azonban az alapkezelők újdonsült érdeklődése más okokból is jó hír a kriptopiac számára.

Az Alameda, azaz az FTX bedőlt fedezeti alapjának helyét végre úgy tűnik, betölti a piac, főleg, mivel az alapkezelők most azt látják, hogy amely cégek túlélték az elmúlt évek fájdalmait, most rendre három számjegyű hozamokat csinálnak

– mondta a Bloombergnek Joshua de Vos, a CCData adatszolgáltató kutatási vezetője. A kripto-fókuszú fedezeti alapok teljes piaci kapitalizációja a tavaly év végi 16,3 milliárd dollárról 21 milliárd dollárra, 2022 októbere óta nem látott szintre nőtt az idei első negyedév végére.

Az idei boltnyitások száma ugyan hatalmas javulást jelent az elmúlt évek lappangásához képest, a 2017-es csúcsokat meg sem közelíti: hét éve ugyanis negyedévente átlagosan 73 új alap indult kriptós fókusszal, az évben pedig annyi új alap jött létre, hogy egyetlen év alatt megduplázódott a szektor szereplőinek száma. 

Ugyanez elmondható a kockázatitőke-alapok által bevont pénzeket tekintve is: az idei év első negyedévében 2,62 milliárd dollárt vontak be 631 ügyleten keresztül ezek az alapok, míg 2021 azonos időszakában 7,2 milliárd dollárra rúgott ez az összeg, és 817 ügylet folyt le a szektorban.

 

 

kriptós kriptodeviza ether bitcoin
Kapcsolódó cikkek