A Nemzeti Színházban tartott gálaesten nem kevesebb, mint 12 díj sorsa dőlt el, mindjárt a program elején az év e-sportolója Blazsán Patrik lett, az év fogyatékos csapata pedig a női kerekesszékes tőrcsapat. A folytatásban az év szabadidős sporteseményét méltatták, amelyre a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa szervezői szolgáltak rá. Az MSÚSZ-életműdíjat Raduly József korábbi magyar bajnok és kupagyőztes válogatott labdarúgó kapta.

Szilágyi Áron vihette haza a díjat Fotó: Vémi Zoltán

Az év csapatának az egyéni sportágak mezőnyében a női kajaknégyest választották meg az MSÚSZ tagjai. Emlékezhetünk, hogy a Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna, Kozák Danuta összetételű egység a tokiói olimpián a fehérorosz és a lengyel hajót megelőzve lett aranyérmes. Női K-4 500 méteren ez immár triplázást jelentett az ötkarikás játékokon, hiszen Londonban és Rióban is a magyar négyes győzött. 

A sportújságírók szavazatai alapján az év edzője Decsi András lett, aki a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron mögött állt Rióban és Tokióban is, a legutóbbi olimpián pedig az irányításával a magyar férfi kardcsapat is bronzéremig jutott. 

A csapatot Szilágyin kívül Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta. Decsi András a női kajakozókat felkészítő Csipes Ferencet, illetve a Milák Kristófot olimpiai bajnoki címhez segítő Selmeci Attilát előzte meg a voksok szerint.

Ezután az év női sportolójának járó díjat – a papírformának megfelelően – Csipes Tamara vehette át. Nemcsak a győztes kajaknégyesnek volt a tagja a japán fővárosban, hanem egyéniben olimpiai ezüstérmes lett, párosban pedig világbajnok és olimpiai negyedik – Medveczky Erika oldalán. 

Legyőzhetetlen a magyar női kajaknégyes Fotó: Kovács Tamás / MTI

Érdekesség, hogy Csipes tíz év után lett újra az év sportolója, most szaktársa, Kozák Danuta és az olimpiai negyedik kerékpározó Vas Blanka elől happolta el a címet. Az év fogyatékos női sportolója Pap Bianka úszó lett, aki a paralimpián 100 méter háton arany-, 400 gyorson pedig ezüstérmes lett. A férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakozót illette meg a rangos elismerés, ő KL1 – 200 méteren diadalmaskodott Tokióban.

Az év sportpillanata Fiola Attila gólja lett, amit a világbajnok franciák elleni budapesti labdarúgó Eb-meccsen szerzett (1–1), a díjat viszont távollétében a magyar válogatott másik tagja, Schäfer András vette át, aki egyébiránt szintén emlékezetes gólt fejelt, méghozzá a németek kapujába, Münchenben (2–2). Az év csapata – a hagyományos csapatsportok között – a női vízilabda-válogatott lett, amely története első olimpiai érmét hozta haza Tokióból. A bronz értékét növeli, hogy előtte sorozatban háromszor is negyedikek lettek a lányok.

Végül, de nem utolsósorban az év férfi sportolója 2016 után ismét Szilágyi Áron lett, megelőzve a karrierjét olimpiai arannyal lezáró Lőrincz Tamás birkózót és a szintén Tokióban győztes Milák Kristófot. 

Szilágyi a Figyelőnek adott karácsonyi címlapinterjúban arról beszélt, hogy "rengeteg munka van a sikerek mögött, de miután nemcsak a befektetői oldalt tapasztalta meg, hanem azt is, amikor a profitot kiveszi, világossá vált, hogy egyetlen erőfeszítés sem volt hiábavaló”. Milák 200 méter pillangón esélyesként győzött Japánban, 100-on pedig Európa-csúccsal lett második a világrekordot repesztő amerikai Caeleb Dressel mögött. Lőrincz élete utolsó meccsén – kötöttfogás 77 kilogrammban – tette kerekké bámulatos birkózó pályafutását: olimpiai, világ- és Európa-bajnokként vonulhat vissza.