Sportgazdaság

Felháborító, durva, sértő – felhördült a világ a FIFA-vezér szavain

A katari világbajnokság még el sem kezdődött, de már most úgy vonul be a sport történelmébe, mint a valaha volt legbotrányosabb torna.

Óriási felháborodást váltott ki világszerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének éles kirohanása. Mint ismert: Gianni Infantino szombat délelőtt durván kiosztott mindenkit, aki a katari vébét kritizálni merészelte. 

Fotó: AFP

Infantino tirádáját különösen úgy nehéz semlegesnek tekinteni, hogy közben a sportvezetőnek ingatlanja is van az országban. Ennek fényében kifejezetten kínosnak tűnik az az alábbi monológ, amelyet előadott a sajtótájékoztatóján. 

„Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam” – fakadt ki Infantino, amely után a közösségi oldalakon rögtön nekiestek a hozzászólók, de máshonnan is érkezett kritika. 

A FairSquare nonprofit emberi jogi szervezet igazgatója, Nicholas McGeehan a CNN szerint azt írta közleményében, hogy a megszólalás durva volt és meglehetősen ügyetlen, látszott McGeehan szerint, hogy gyakorlatilag a katari vezetés mondta tollba. 

Erre utalt Musztafa Kadri, az Equidem civil szervezet vezetője is, aki szerint a történelem nem fogja kedvesen megítélni majd ezt a pillanatot. 

Infantino beszéde sértés volt annak a több ezer keményen dolgozó nőnek és férfinek, akik nélkül a katari vébét lehetetlen lett volna megrendezni

– utalt azokra a vendégmunkásokra, akik közül sokan soha nem térhetnek már haza, mert életüket vesztették az építkezéseken. A The Guardian korábbi becslése szerint akár 6500 dél-ázsiai vendégmunkás is meghalhatott Katarban az építkezések alatt. 

 

világbajnokság Katar Infantino FIFA
Kapcsolódó cikkek